Kural olarak ne zaman fırsat bulursanız tekne yakıt deposunu doldurun. Bu kural hem yakıtsız kalmanızı önler hem de yakıt deposunda bulunan havanın yoğunlaşarak su yapmasını engeller. Aslına bakarsanız 1/3 kuralını da her zaman akılda tutmakta yarar var. Yakıtınızın 1/3 ü giderken 1/3 ü dönerken 1/3 ü de rezerv olarak ekstra durumlar için kullanılmalıdır. Bu kurala uyarsanız asla suda yakıtsız kalmazsınız.
Yakıt deposu dolumu ciddi bir iştir. Teknelerde çıkan yangınların önemli kısmı yakıt dolumu esnasında gerçekleşir. Herhangi bir kıvılcıma yol açabilecek kaynaklar mutlaka kontrol edilmelidir. Aslında aşağıdaki kontrol listesini kullanarak bu konudaki tehlikeyi en aza indirebilirsiniz.
Tekne Yakıt Dolum Kontrol Listesi
1-Motoru durdurun
2-Tüm kapaklar, heçler kapalı durumda olmalı
3-Elektrik ekipmanları kapalı olmalı
4-Tüm açık alev kaynakları kapalı konumda olmalı
5-Mutfak ocağı ve ısıtıcılar kapalı olmalı
6-Sigara içmeyin
7-Yolcuları konu ile ilgili bilgilendirin.
Her zaman en iyi yakıt buharı detektörü burnunuzdur. Yakıt buharının yoğunlaşabileceği bölgelerdeki kokuyu değerlendirin ve ilgili alanları motoru çalıştırmadan önce havalandırın. Eğer makine dairesi için bir havalandırma sisteminiz varsa çalıştırmayı ihmal etmeyin. Özellikle benzinli motoru oan tekne sahipleri bu konuda daha duyarlı olmalıdır. Çünkü benzin buharının tutuşma eğilimi çok daha fazladır. Eğer heçleri, kabin kapılarını açtıysanız yakıt buharı tekne hareket etmeye başladığında oksijenle karışarak kısa sürede patlamaya yol açabilecek düzeye ulaşabilir. Birçok teknenin yakıt dolumu sonrası seyirde yanması ya da patlamalara maruz kalmasının ardında yatan gerçek budur.
Teknenizde yakıt dolum kapağı varsa bunların da tekne topraklama sistemine dâhil edilmesi gerekir. Çünkü yakıt dolumu statik elektrik üretir ve patlamaların temel kaynaklarındandır. Yakıt dolum işlemini yakıt dolum istasyonlarında yapıyorsanız, pompanın metal yüzeyinin yakıt dolum kapağınızla temas ettiğine emin olun. Bu statik elektrik kontrolü için önemlidir. Bir kural olarak da yakıt sızıntılarını önlemek için yakıt deponuzu %95 düzeyinin üzerinde asla doldurmayınız. Özellikle sıcak günlerde yakıtın genleşerek sızıntılara sebep olabileceğini unutmayın.