Misafirlerinizle birlikte keyifli bir tekne turuna çıkacaksınız. Yola çıkmadan önce neler yapmalısınız? Bu yazımız seyir öncesi yapılacaklar üzerine…
Her şeyden önce mutlaka lokal hava ve rüzgar durumu bilgisini alın. Daha sonra da tekneniniz genel kontrollerini yapın. Motor, yakıt, şanzıman sistemlerini gözden geçirin.
Misafirlerinize kısa bir seyir brifingi vermeyi ihmal etmeyin. Bu bilgilerde güvenlik ekipmanlarının yeri ve kullanılışı, motoru çalıştırma ve durdurma, VHF radyo kullanımı gibi konular mutlaka olsun. İlk yardım çantasının yeri, demirleme prosedürü, acil durumda yapılacaklar, sert hava seyri gibi konularda da kısa bir bilgi verebilirsiniz. Bir de yangın söndürücünün yeri ve kullanılışını da bu listeye ekleyebilirsiniz. Çocukların, yüzme bilmeyenlerin ve engellilerin seyir boyunca can yeleği giymelerini isteyin.
Yakıt seviyesini ve varsa (olmalı) yedek yakıt deponuzu kontrol edin. 1/3 kuralına göre yakıt rezervi edinin. Seyir ışıkları, elektrikli ekipman çalışır durumda olmalı.
Motoru çalıştırıp hemen limandan ayrılmayın. Motorun ısınması için zaman verin. Motorun sesini dinleyin. Hoşunuza gitmeyen bir şey varsa kontrol edin. Ayrıca soğutma suyu çıkışını da kontrol edin. Motor ısınıp göstergeler normalse artık yola koyulma zamanı gelmiştir. Usturmaçaları toplayın, tekne içini neta hale getirin. Limandan çıkana kadar sadece dümen dinleyecek hızda ilerleyin. Birçok marinada maksimum hız limiti 5 knottır. Açık denize çıktığınızda da motora tam yol vererek uzun süre seyir yapmayın. Birçok motor tam yolda zorlanmaya başlar ve bu durum sorunlara yol açabilir. Ayrıca çoğu tekne sürati arttığında stabilitesini bir miktar kaybeder ve yönetimi zorlaşır. Bu durumu hissettiğiniz an hızınızı düşürün. Eğer trimli bir motorunuz varsa uygun trim açısını ayarlayın. Eğer sert bir rüzgar yoksa motor boştayken tekneyi hafifçe elle itin ve bir miktar açıldıktan sonra ileri ya da tornistan yaparak yolunuza devam edin.