Yelkenli bir tekneyle denize açılırken nelere dikkat etmeli. Aşağıda bu konuyla ilgili olarak maddeler göreceksiniz. Aslında deneyimli denizcilerin rutinde yaptıkları bu uygulamaları alışkanlık hale getirmek yararlı olacaktır. Bunları uyguladıkça zamanla rutininize girecektir.
a) Denize açılmadan önce seyredeceğiniz saha ile ilgili hava raporunu almayı ihmal etmeyin.
b) Teknenize gerekli malzemeyi ve en az 24 saat yetecek kadar içme suyu alınız.
c) Döneceğiniz tahmini vakti ve seyir programınızı alakalı bir kişiye rapor ediniz. Böylece başınıza bir olay gelirse sizi bulmaları kolaylaşır.
d) Tekneye binerken en az bir eliniz boş olarak gerektiğinde tutunacak bir yer bulabilsin.
e) Tekneye daima önce bir adımınızı atarak giriniz. Özellikle küçük teknelere atlayarak veya sıçrayarak girmek tehlikelidir.
f) Öncelikle tekneyi bağlayan halatları uygun biçimde azaltmanız ve çevrenizde size bağlı duran tekneler varsa, bunları neta etmeniz olacaktır. Başka birinin teknesinin halatını rastgele atmayınız. Aynı olay sizin de başınıza gelebilir.
g) Önemli durumlarda kullanmak için güvertede uygun bir yerde bir gemici bıçağı bulundurmanız yararlı olacaktır.
h) Salma omurgalı bir teknede yapılacak ilk iş, yelkeni hazırlamadan önce salma omurgayı yerine oturtmak olmalıdır.
j) Bunlardan sonra bir tulumba veya pompa yardımıyla sintine basılır.
k) Tekne içinde hareket edebilecek maddeler uygun yerlere yerleştirilir veya bağlanır. Böylece tekne bayıldığı zaman bunu çoğaltacak hareket önlenmiş olur.
l) Bundan sonra ana ıskota halatı donatılır ve ana yelkeni basmak için serenin serbestçe hareket edeceği kontrol edilir.
m) Bundan sonra flok yelkenin sancak ve iskele ıskota halatları donatılır.
n) Ana yelken ve flok yelkenlerin kandilisa halatları kontrol edilir. Yelkenleri basmak için hazır olmaları sağlanır.
o) Ana yelken yakasından kandilisa halatına bağlanır. Yelkenin alt astarı serene ve orta astarı direğe bağlanır. Yelken bezi tirizleri (balinaları) numara sırasına göre yelkendeki yuvalarına yerleştirilir.
p) Ana yelkeni yükseltmeden önce, flok kandilisa halatı pruvadaki mapaya bağlanır ve flok yelken bunun üzerinde donatılarak alt yakasının bağlı bulunduğu halat bir kanca ile pruvadaki mapaya takılır. Böylece flok yelkenin direk cunda makarasından geçen kandilisa halatı çekilince flok yelken pruvaya bağlı kandilisa halatı üzerinde yükselir.
r) Teknenin bağlı bulunduğu yerden ayrılması gerek motor gerek kürek vasıtasıyla yapılır ve yelken açmak için uygun ve neta bir yere gelmesi sağlanır. Eğer direkt yelken ile hareket edilecekse, bunun rüzgâra karşı bir rotada yapılması sağlanmalıdır.
s) Yelken açılacak durumda ana yelken basılır ve kandilisa halatı bir koçboynuzuna veya kropi bağı ile mapa içinde bağlanır. Ana yelkenin üzerinde rüzgâr etkisini sağlamak için ıskota halatları ayarlanır.
t) Bundan sonra flok yelken basılır ve kandilisa halata ya bir koçboynuzu üzerine volta edilir veya bir kropi bağı ile mapa içinde tutulur.