Teknenizi suda bırakacaksanız, tüm mandarların rüzgârla uçuşup çarpmamaları için iyice kasın. Sonra bir ip alıp bir ucunu çarmıklara bağlayın, diğer ucunu mandar halatlarından geçirip yeniden çarmıklara götürüp bağlayın. Böylece mandar halatlarını direkten uzakta tutabilirsiniz ve direği çarpıp çevredekileri rahatsız etmesini önlemiş olursunuz.
Ön yelken ıskotalarını ve diğer boş halatları roda edin. Sonra da halat rodalarını kamaraya koyun ya da tekneden çıkartın. Yelkenler de torbalanmalı ve kamaraya konmalıdır. Ana yelkeniniz bumbaya sarılıp örtüldüyse ya da ön yelkeniniz sarma mekanizmasıyla sarılıp örtüldüyse oldukları gibi bırakılabilirler. Ana yelken ıskotası da roda edilip bumbaya ya da uygun başka bir yere asılmalıdır.
Mümkünse hareketli salma da kaldırılmalıdır. Bazı teknelerde dümen palası da çıkartılır. Çıkartılamıyorsa dümen yekesi ince bir halatla bağlanıp sabitlenir ve dalgaların etkisiyle sağa sola çarpması önlenir. Teknenizde dümen varsa bu da bağlanarak sabitlenebilir.
Teknenin sintinesini de kontrol edin ve su varsa dışarı pompalayın. Elektrik şalterini kapatın, dışarı çıkacak tüm araç gereci çıkartın. Bütün tavan kapaklarını ve kamara kapısını kapatıp kilitleyin. Yelkenlerin örtülü olmasına, varsa sarma mekanizmasının iyice gerilmiş olmasına dikkat edin. Çok rüzgârlı havalarda yelkenlerin genellikle açılıp uçuşmaya başladıkları ve kısa sürede yıprandıkları görülür.
Fırtına gibi kötü bir hava tahmin ediliyorsa, yelkenleri tekneden çıkartmak çok daha emniyetli olacaktır, hatta bazen mümkün olursa tekneyi bile karaya çıkartmak gereklidir.