Yelkenli tekneler binlerce yıldır kullanılıyor. Eski günlerde denizciler çok az kontrole sahiptiler ve yelkenlerin çoğu rüzgârla ya da rüzgâr tekneyi hareket ettirmek için yelkenleri iterek yapıldı. Daha yeni teknolojiler geliştiğinde yelken, çok daha kontrollü hale geldi ve teknelerin rüzgâra daha yakın ve kontrollü şekilde yelken açmasına izin verdi.
Genel bir kural olarak, bir amatör tekne muhtemelen sadece rüzgârın estiği yönün her iki tarafında rüzgârdan en az 45 derece uzakta olan bölgelerde yelken açabilecektir. Buna “gitme bölgesi yok” denir ve rüzgârlı bir konuma ulaşmak için, tramola adı verilen bir manevra yapmanız gerekir. Bu eylem ileri geri manevra ile tekne rüzgârın içinden geçerken yelkenler bir taraftan diğer tarafa aktarılır ve sonunda sizi rüzgâr üstüne götürür.
yelkenli, yelken açmasına izin veren dört temel bileşene sahiptir. Bunlar gövde, yelken (ler), omurga veya orta tahta ve dümendir.
Tekne, mürettebat, ekipman, teçhizatı taşımak ve suda kolaylıkla hareket etmek için açıkça tasarlanmıştır.
Yelkenli Tekne Mantığı:
Yelkenler aslında tekneyi suyun içinde hareket ettirmek için güç sağlar. Rüzgârdan uzaklaşan veya rüzgârı yelkenlere iten bir yelkenliyi hayal etmek oldukça basittir. Bununla birlikte, bir teknenin rüzgâra nasıl yelken açtığını anlamak daha zordur. Gerçekte, yelkenli tekneler doğrudan rüzgâra doğru seyredemezler. Yukarıda belirtildiği gibi, yelkenlerin tekneyi hareket ettirmek için hiçbir güç sağlamadığı bir “hareketsiz bölge” vardır; bu bölgede sadece rüzgârda çırpınırlar.
Rüzgârın yelkenlere aktardığı kuvvet, aslında bir uçağın uçmasıyla aynı şekilde bir teknenin ileri hareket etmesini sağlar. Eğer bir helikopterden bir yelkenliye bakacak olsaydınız, uçmak dışında bir uçağın kanadına benzeyen şeyi görürdünüz. Yelkenli boyunca hareket eden hava, bir uçak kanadı boyunca hareket eden hava gibi, yükselme oluşturur.
Omurga veya salma, teknenin rüzgâr tarafından yanlara itilmesini önler. Gövde ve omurga direnci, tekneyi ileri harekete çevirir. Ayrıca yanlara doğru hareket veya hareket hızı da elde edersiniz.
Dümen tekneyi yönlendirmek için kullanılır. Dümen için yeke adı verilen bir uzantınız olabilir. Yeke bir tarafa hareket ettirildiğinde dümen hareket eder ve dümenin üzerinden akan suyun gücü teknenin dönmesine neden olur. Avara olan teknelerde, yeke döndürmek istediğiniz zıt yöne doğru itmeniz gerektiğini unutmayın. Dümen tip direksiyonlu daha büyük yelkenli teknelerde, tekne dümeni çevrildiği gibi döner.
Bir yelkenli teknenin yelken açtığı her yönün onu tanımlayan bir adı vardır. Tüm yelkencilik terminolojisi, mürettebatla hızlı ve özlü bir şekilde iletişim kurmak için, tekneyi etkili bir şekilde seyretmek için hangi prosedürlerin yapılması gerektiğini geliştirmiştir. Rüzgâra ne kadar yakın olursa, tekne o kadar yelken yapar. Tersine, rüzgâr ne kadar uzaklaşırsa, yelkenler de o kadar gevşek olur.
Genel olarak, yelkenli başka bir tekneyi geçmediği sürece yelkenli teknelerin motorlu tekneler üzerinde geçiş hakkı vardır. Buna ek olarak, bir yelkenli teknenin mekanik tahriki varsa ve hala yelken altındayken yelkenli tekne kullanılıyorsa, aniden bir güç teknesi olur ve diğer güç tekneleriyle aynı kurallara uymalıdır.
Yelkenli teknelerle ilgili olarak “Yelkenli tekne Nasıl Hareket Eder?” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…