Yelkenli bir teknede ana yelken ıskotaları ve diğer halatların çoğu palangalarla ‘ (makaralar) çalışır. Bazı palangalar yalnızca halatın gittiği yönü değiştirir, ancak birkaç palangayı bir kombinasyonla kullandığınızda -palanga takımı- halatı tutmak ve çekmek daha da kolaylaşır. Ekstra kaldırma gücü miktarı, kullanılan makaraların sayısına ve bu makaraların düzenlenme sistemine bağlıdır. İlgili mekaniğe çok fazla girmeden, dört parçadan oluşan bir ana yelken ıskota sistemi (4:1 sistemi olarak da adlandırılır), bumbadan sallanan tek bir halatla (1:1 sistemi) karşılaştırıldığında yelkeni çekmek için dörtte bir oranında bir kuvvet gerektirir. Dört parçadan oluşan bir ana yelken ıskota sisteminin dezavantajı, yelkeni yukarı çıkarmak için halatı dört kat fazla çekmek zorunda kalmanızdır.
Kademeli bir düzen, avantajları çoğaltır. 2:1 sistemi ile 4:1 sistemi 8:1’lik bir mekanik avantaj sağlar. Ne tür olursa olsun, palanga sistemlerinin hepsinin aynı amacı vardır: ortalama bir insanın halatı çekmesi ve tekneyi kolaylıkla kullanabilmesi için mekanik bir avantaj sağlamak.
Hangi palanga sistemini kullanırsanız kullanın, halat istediğiniz yere trimlendiğinde halatın kaymamasını sağlamanız gerekir. Kaymayı önlemek için iki seçeneğiniz var halatı tutun ya da kilitleyin.
Cırcırlı makaralar: Bazı makaralar cırcırlıdır, yani halatı çekerken serbestçe hareket eder ancak diğer yöne hiç dönmezler. Bu ekstra sürtünme, halatın daha kolay tutulmasını sağlar. Cırcırlı makaralar, daha küçük sabit omurgalı ve dingi teknelerin ana yelken ıskotaları ve flok ıskotalarında yaygın bir şekilde kullanılır. Bu makaralarda genellikle, tek yönlü hareketi durdurup makaranın her iki yönde de serbestçe hareket etmesini sağlayan (bu, özellikle hafif havalarda oldukça yararlı olur) bir düğme veya manivela bulunur. Cırcırlı bir makaranın ekstra tutucu gücü, rüzgârlı bir günde ana yelken ıskotasına asılmayı çok daha kolaylaştırır.
Kilitler: Çoğu yelkenli teknenin ellerinizden fazla kontrol halatı bulunur. Bazı yaratıcı yelkenciler bir ya da iki halatı tutmak için ağızlarını kullandıklarını bilinse de pek çok kontrol halatının onları tutmaya yarayan bir tür kilidi bulunur.
Koçboynuzları ve kilitler: Bu oldukça güvenli kilitler, her zaman ayarlamak zorunda olmadığınız halatlar (mandarlar gibi) için idealdir.
Kıstırmaçlar ve cem kilitler: Açması daha kolay olan bu iki kilit, düzenli olarak ayarlanması gereken ana yelken ıskotaları, flok ıskotadan ve diğer halatlar için idealdir. Bir kıstırmacın, onu bir istiridyenin iki tarafına benzeten olukları vardır. Bu oluklar, yük altındaki bir halatı tutmaya yarar. Bir cem kilidin ise açılıp halatı tutmasını sağlayan iki hareketli ve dişil çenesi vardır. Kilidi açmak için, halatı yukarı ve kendinize doğru (bazen biraz güç kullanarak) çeker ve çenelerden kurtarırsınız.
Teknenizde kıstırmaç veya cem kilit varsa, halatların çenelerden geçip güvenli bir şekilde kilitlendiğinden emin olun.