Gövde (İdeal olarak), teknenin yüzen kısmıdır ve ahşap, fiberglas, metal ve plastik -hatta çimento- gibi pek çok malzemeden üretilir. Gövde, bir sörf tahtası kadar küçük olabileceği gibi 100 feet’ten (30 metre) daha büyük de olabilir.
Bir teknenin nasıl göründüğüne bakarak ne kadar hızlı olduğunu anlayabilirsiniz. Bir spor arabanın bir golf arabasından daha hızlı olduğunu söyleyebileceğiniz gibi, kısa gövdeli ve büyük, ağır ve geniş bir teknenin iyi bir gezi teknesi olduğunu ancak hız rekorları kıramayacağını söyleyebilirsiniz.
Yelkenli tekneler, gövde şekline göre üç ana kategoriye ayrılır:
1- Rüzgâr Sörfleri: Bunlar, temel olarak yelkeni olan sörf tahtalarıdır. Kullanım yerlerine ve kullanıcının beceri düzeyine göre pek çok farklı boyutta ve şekilde olabilirler. Rüzgâr sörfü, arabanızın üstüne atabileceğiniz ekipmanlarla yapabileceğiniz keyifli bir spordur. Eğlence, gezi yelkenciliği (yarış yelkenciliğinin zıttı) olarak rüzgâr sörfünü sporumuzun diğer yönlerinden daha çok seviyoruz. Yelken sporunun aerobik faydaları hakkında şüphe duyanlar, bir öğleden sonra rüzgâr sörfünü denemelidir. Daha sonrasında, vücudunuzdaki tüm kasların çalışacağını garanti ediyoruz.
2- Çok Gövdeli Yelkenli Tekneler: Bunlar, birden fazla gövdesi olan teknelerdir (mantıklı, değil mİ?), iki gövdesi olan teknelere katamaran denir, üç gövdesi olan teknelere trimaran denir. Çok gövdelilerde, özellikle küçük ve hafif olanlarda, yelken yapmak çok heyecanlı olabilir – hafif bir esintiyle, bir gövde havaya kalkar ve sanki suyun üstünde uçuyormuş gibi hissedersiniz. Daha büyük çok gövdeliler (30 fert/ 9metreden uzun olanlar) müthiş gezi tekneleri olabilirler. Genişlikleri yüzünden, çok dengelidirler ve uzunlukları yüzünden epeyce yer kaplarlar. Çok gövdeliler hızlıdırlar da çünkü çok hafiftirler ve ağır salmaları yoktur ya da aynı boyuttaki tek gövdelilere (tek gövdesi olan tekneler) göre, suyun altında daha az yer kaplarlar. Çoğu çok gövdelide omurga yerine kullanılan torpil salmalar vardır. Büyük (120 feet / 37 metre) ve çok gövdeli tekneler, okyanuslarda yarışmaktadırlar ve dünyanın etrafını 50 günde aralıksız seyirle dolaşmak gibi bir noktadan bir noktaya, uzun mesafeli yelken hız rekorlarını ellerinde tutmaktadırlar.
3- Tek Gövdeli Yelkenli Tekneler: Bu yelkenli tekneler, en yaygın tekne türüdür ve tek gövdeleri vardır (kulağa hâlâ çok mantıklı geliyor, değil mi?). Dünyadaki yelken seyirlerinin ve yarışların çoğunluğu, genel olarak dingi tekneler veya sabit omurgalı tekneler olarak sınıflandırılan tek gövdelilerde yapılır. Pek çok yelken okulu, temel yelken derslerini ya dingi teknelerde ya da sabit omurgalı teknelerde verir (gerçi, tropik iklimlerdeki bazı uzmanlık okulları, rüzgâr sörfü dersleri de verir). Tipik bir marina, her şekil ve boyutta tek gövdeli teknelerle doludur. Eğer bu su bazlı tekneleri onların kara bazlı kuzenleriyle karşılaştırırsanız, rüzgâr sörfü kaykay, dingi tekne bisiklet ve sabit omurgalı tekne de arabadır.