Yelkenli bir tekne ile hızlı durma yöntemi genellikle denize düşen birisinin kurtarılması için kullanılır. Bu yazımızda yelkenli bir tekne ile hızlı durma yöntemini öğrenebilirsiniz.
Yelkenli bir tekneden düşen birini kurtarma manevrası Annapolis, Maryland’daki, U.S. Naval Academy Sailing Squadron (Amerikan Deniz Akademisi, Yelken Ekibi) tarafından geliştirilmiştir. Yelkencilere öğrenilmesi önerilen bir yöntemdir. Bu manevrada, denize düşen kişiye doğru yapılacak hızlı bir dönüşün, arma ve yelkenleri allak bullak etse bile, kazazedeyi her zaman görüş alanında ve tekneye yakın tuttuğu için en emniyetli kurtarma tekniği olduğu ilkesinden yola çıkılmıştır.
“Denize adam düştü” sinyali verildiğinde, teknenin başını rüzgâra çevirin ve kontra değiştirin. Tramola atmaya çalışmayın, ön yelken olduğu gibi kalsın. Tekrar rüzgârla dolacaktır. Sudaki kişiye doğru dümen tutun ve orsa/dar apaz seyirle yaklaşın. Teknenin başı kişiye göre biraz rüzgârüstüne bakmalıdır, yapabiliyorsanız, ön yelkeni sarın, yapamıyorsanız bırakın çırpınsın. Yaklaşım hızınızı yalnızca ana yelken ıskotasını lava/laçka ederek kontrol edin. Kazazedenin yanına geldiğinizde, ana yelkeni boşlayıp, ön yelken gibi çırpınır hale getirin ve ucunda geniş bir halka yapılmış halatı denizdeki kişiye atın. (Seyre çıkmadan bir tane hazırlayın). Halat kazazedenin kollarının altından geçirilmelidir.
Eğer rüzgâr varsa, motoru çalıştırmayı denemeyin; suya giren ıskotaların pervaneye dolanması ve pervanenin kazazedeye çarpma riski vardır. (Hiçbir şekilde kabul edilemez). Motoru yalnızca sakin denizlerde ve büyük dikkatle kullanın.
Tekneniz ve teçhizatınıza göre seçebileceğiniz, can askısı sistemi ve American Sailing Association tarafından önerilen sekiz çizme yöntemi gibi aynı derecede (veya daha etkin) kurtarma yöntemleri de bulunmaktadır.