Kullanılmadığı zamanlarda yelkenler güneş ışığında bırakılmamalıdır. Ultraviyole ışınları yelkenlere zarar verir. Yelkenlerinizi tuzlu suda kullandıysanız katlayıp kaldırmadan önce tatlı suda güzelce yıkayıp kurutmalısınız. Polyester gibi modern malzemelerden yapılan yelkenler rutubete daha dayanıklıdır.
Yelkeni katlarken önce alt yakasını gerin. Karşılıklı duran iki kişi ön ve arka yakasından eşit miktarda yelken alıp akordeon şeklinde katlamalıdır. Yelken bu şekilde tamamen katlanır ya da rulo yapılır.
Yelkenlerinizi güvertede katlıyorsanız tavan kapaklarını kapatmalısınız. Yelkenleri katlamadan önce, varsa çıtalarını çıkartın. İki kişi karşılıklı geçip yelkenin alt yakasını gerin. Karşılıklı kenarlardan tuttuğunuz yelkeni akordeon şeklinde katlayın. Katlar yelken torbasından biraz daha küçük yapılmalıdır. (Yelkeni her katlayışta farklı yerinden katlamaya özen gösterilmelidir.)
Yelkeni bu şekilde katladıktan sonra bir ucundan yuvarlayıp torbaya ya da kılıfına sokun. Yelkenler genellikle güvertede bırakılır. Tekneden çıkartırsanız, sıcak bir araba bagajında bırakmayın.
Ana yelkenler genellikle bumbanın üzerine katlanır ve yelken örtüsüyle örtülürler. Çıtalar yelkenden çıkarılmaz.
Ana yelkeni bumbada katlamak için:
1-Yelkeni tamamen bir tarafa, tercihen rüzgâr altı tarafa geçirin.
2-İki kişi karşılıklı geçip yelkenin alt yakasım gerin.
3-Yelkeni akordeon şeklinde bumbanın üzerine katlayın. Çıtaların bumbaya paralel gelmesine dikkat edin.
4-Yelkenin bumbadan kayıp düşmemesi için geriden başlayıp bumbaya iplerle, foralı camadan bağı kullanarak bağlayın. Ana yelkeni bumbaya bağlamanın ön yelkeni güvertede bağlamadan farkı yoktur. Tek fark ana yelkenin bumbanın üzerinde oluşudur.
5-Yelkenin en üst ucuna geldiğinizde, bu ucu yelkenin ve bumbanın etrafında dolayın. Bu yelkeni daha iyi tutmaya yarayacaktır. Yelkeni iyice bağladıktan sonra kılıfı geçirin.