Ana yelken: Genelde orta direkten yada tek direkli ise direkten geriye doğru açılan bumbalı olan, az torlu dik üçgen biçimindedir. Bu dik üçgenin alt kenarına alt yaka (Altobaşo) diğer dik kenarına yani direk tarafına Orsa yakası, hipotenüse de güngörmez (kıç gradin) yakası denir. Bumbanın direğe bağlanan kaz boynu köşesine Karula köşesi, diğer alt köşeye İskota köşesi, tepede kalan köşeye de başlık (çördek) köşesi denir.
Ön yelken: Önünde direk olmayan yada başka bir deyişle en ön direk ile baş istralya yada baş bodoslamaya armalanmış yelkenlerdir ki balon da istralyayı geçtiği halde iskotaları bu bölgede olduğundan ön yelken sınıfındadırlar.
Flok: Küçük ön yelkendir. Alt yaka direği bulunmaz.
Trinket: Ön yelkenlerdendir. Alt yakası fazla rüzgarı kaçırması için yukarıya kaldırılmış az torlu fırtına yelkenleridir.
Cenova: Cenovayı floktan ayıran daha torlu ve altobaşo yakasının gerektiğinde direği geçip, parampetlere kadar gelebilmesi dolayısıyla gerektiğinde teknenin başını havaya kaldıracak tek güç olarak görülmesine neden olur.
Balon: Geniş apaz yada pupa seyrinde kullanabileceğimiz adından da anlaşılabileceği gibi balona benzeyen, bol torlu ince malzemeden yapılmış direğe cundasına mandarla çekilen ve bir bumbanın yalnız bir ucundan bağlanıp ön direğin dibine gerektiğinde gönderle sabitlenen bir yelkendir. Ekstra itici güç olarak düşük havalarda kullanılır.