Denizde güvenlik her zaman önemlidir. Yeterli önlem alındığında ve kurallara uyulduğunda tehlike ve acil durumların sayısında azalmanın olduğu da bilinen bir gerçektir. Ancak gün gelip te sizin de yardıma ihtiyacınız olduğunda VHF Telsiz ile iletişimi doğru kurabilecek misiniz? Birçok teknede telsiz olmakla birlikte kurallara uygun kullanan ya da kullanmayı bilen sayısı oldukça azdır. Kıyıya yakın bir seyir yapıyorsanız bir cep telefonu ile iletişim sağlamanız olasıdır. Ancak bu durumda doğru kişiye her zaman ulaşabilir misiniz? Denizde size yardım edebilecek tanımadığınız bir tekneye telefonla ulaşabilir misiniz? Tabii ki hayır. VHF telsiz ile deniz iletişimi her zaman en güvenli yoldur. Çünkü Sahil Güvenlik ve diğer tekneler sürekli olarak Kanal 16’yı takip ederler.
VHF telsizleri teknede bir güvenlik unsuru olarak kolayca kullanılabilir. Yararları bununla da sınırlı değildir. Diğer teknelerdeki arkadaşlarınızla iletişim kurabilir, deniz tahmin raporlarını dinleyebilirsiniz. Marinalar ve yat kulüpleri gibi bağlanmayı isteyebileceğiniz yerlere de yaklaşma sırasında VHF Telsiz aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Telsizlerin kapsadığı alan hem cihazın gücüne hem de anteninin yüksekliği ile ilişkilidir. Örneğin bir el telsizi birkaç mil gibi bir alanda etki gösterirken anteni direk üzerine monte edilmiş bir VHF Telsiz 10 millik bir alanda iletişim kurmanızı sağlayabilir. Eğer el telsizi kullanıyorsanız su geçirmeyen bir yerde ve pilleri dolu olarak saklamayı ihmal etmeyin.
VHF telsiz sisteminde iki kişi aynı anda konuşamaz. İletinizi bildirir bildirmez “tamam” deyin ve konuşma tuşuna basmayı bırakın. Genel kural olarak 30 saniyeden uzun iletim göndermemeye çalışın.
Evet, VHF telsizlerle ilgili genel bilgilendirmeden sonra bir de acil durumlarda Kanal 16’yı kullanma konusuna değinmek istiyoruz.
1- Telsizinizin üzerinde alarm sinyal düğmesi varsa hemen basın (30 saniye) Eğer yoksa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
2- Üç kez “imdat” dedikten sonra tekne adını bir seferde üç kez söyleyin. Ve tekrar imdat deyin. Yardım ihtiyacı olup ta acil durum söz konusu değilse üç kez pan-pan diyerek iletiye başlayın ve mesajınızı iletin.
3- Konumunuzu belirtin. Biliyorsanız enlem boylamı, bilmiyorsanız haritadaki bir nesneden uzaklığınızı, yerinizin bulunabileceği bir bilgiyi iletin.
4- Durumunuzu kısaca açıklayın. (Tekne Su alıyor vs.)
5- Teknedeki kişi sayısını belirtin.
6- Tekne tipini, rengini ve varsa ayırt edici bir özelliğini belirtin ve “tamam” deyin.
7- Son olarak kısa bir süre dinlemede kalın. Birisinden yanıt gelene kadar bu adımları tekrar edin.
VHF telsizden her zaman yardım çağrısı yapan siz olmayabilirsiniz. Siz de bir yardım çağrısı alabilirsiniz. Eğer yardımcı olabilecekseniz doğrudan bu tekneyle iletişime geçin ve tahmini varışınızla ilgili bilgi verin. Yardımcı olamayacağınıza eminseniz asla telsizi meşgul etmeyin. Sessiz kalın.
Son olarak belirtmek gerekir ki yardım alabilmek ya da yardım çağrılarını duyabilmek için VHF telsizinizin açık olması ve Kanal 16’ya ayarlanmış olması gereklidir. Unutmayın acil bir durumun ne zaman ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz.