Teknelerin en önemli haberleşme araçları olan VHF Telsizlerin kullanım açısından iki farklı çeşitte üretilirler.
1- El Tipi VHF Telsizler
2- Sabit VHF Telsizler
Bu iki tip telsizin avantajları ve dezavantajlarını ele alacak olursak:
1- El Tipi VHF Telsizler
a- Maliyet: Genel olarak oldukça ekonomik cihazlardır. Hemen her bütçeye uygun olduğu söylenebilir.
b- Şarj Edilebilir Piller: El tipi telsizler genellikle şarj stantları ile birlikte satılırlar. Adaptör ile de şarj edilerek kullanılabilirler.
c- Kanallar: El tipi telsizlerin kanal adedi hemen hemen sabit VHF telsizler kadar fazladır.
d- Anten Kurulumu: El tipi telsizlerin güzel tarafı onların basitliğidir. Kurulum için ödeme yapmak ya da anteni kurmak gerekmez.
e- VHF Menzili: Birçok el tipi VHF telsizin menzili 5mil civarındadır. Ancak bu mesafe dağlar veya tepelerin olduğu bölgelerde sınırlıdır.
f- Dezavantajı: El tipi telsizler limitli menzilleri dolayısı ile kıyılarda kullanıma uygun olmakla birlikte açık denizde kullanıma uygun olmayıp daha çok sabit telsiz olan teknede yedek olarak kullanılmalıdır.
2- Sabit VHF Telsizler
a- Maliyet: El tipi telsizlere oranla daha pahalıdırlar. Ayrıca uygun bir anten, kurulum maliyetleri ve donanıma bağlı olarak maliyeti artabilir.
b- Şarj Etmeye Gerek Yok: Sabit VHF telsizler teknenin akülerinden enerjilerini alırlar. Şarj problemi yoktur. Her an kullanıma hazırdır.
c- Harici Anten: Anten kurulum gerektirmekle birlikte alma ve gönderme menzilini önemli ölçüde arttırır.
d- Kanal Adedi: Sabit telsizler tüm kanalları kapsarlar. Ayrıca sessiz arama ve kanalı bulduğunda otomatik durur. Sessiz çalışır.
e- VHF Menzili: Daha uzun iletişim menzili vardır. Uygun anten ile 25 mil ya da daha fazla menzilde haberleşmek mümkün olabilir.
f- Dezavantajı: Akülerde bir problem olduğunda devre dışı kalır. Yedek el tipi VHF telsizler böyle durumlar için yedeklenebilir.