Tutya çeşitleri ve kullanım yerleri nelerdir? Bu yazımızda bu konu hakkında başlangıç düzeyinde bilgiler bulabilirsiniz.
Teknenizde kullanılacak tutya teknenin su altında yer alan metal donanımı için en önemli korumayı sağlarlar. Su altında kalan şaft, pervane, dümen palası gibi donanımların zamanla korozyona uğramaması için tutyaları kullanmak, düzenli olarak tekne her karaya alındığında kontrol etmek gereklidir. Bir diğer konu da tutyaların zehirli boya uygulama sırasında üzerlerinin boyanmasıdır. Üzeri boyanan tutya görevini yapamaz ve korozyon kaçınılmaz olur. Ayrıca tutya uygularken kullanılacak uygun alaşım çok önemlidir. Yeterli koruma süresi ve anotun (tutyanın) işe yaraması doğru alaşım seçilmesine bağlıdır.
Bu konu hakkında temel prensipler şunlardır:
Tuzlu Su: Çinko veya Alüminyum Anotlar
Az Tuzlu Sular: Alüminyum alaşımlı Anotlar
Tatlı Su: Magnezyum alaşımlı anotlar. Tuzlu suda kullanımı önerilmez.
Bu alaşımlar arasındaki fark suların nispi iletkenliğinin farklı olmasıdır.
Bununla birlikte anotun kullanılacak numarası teknenin sualtında kalan metal miktarı ve bunun voltajıdır. Eğer anotun fiziki olarak %50’si azaldıysa değiştirilme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Teknenin yapısında ekstra bir değişiklik olmadıysa aynı boyuttaki bir yenisi ile değiştirebilirsiniz. Tutyalar hiçbir şekilde boyanmamalıdır.
Peki, tutya ne kadar dayanır? Bu sorunun maalesef net bir cevabı yoktur. Bu elektriksel etkileşimin teknenin bağlı olduğu yerde ne kadar olduğuyla oldukça yakından ilgilidir. Limanda sualtı yapılarında kullanılan metaller, dip yapısı, elektrik kaçakları, diğer teknelerle olan iletişim gibi etkenler süreyi belirler. Prensip olarak her karaya alındığında teknenin tutyalarının iyice kontrol edilmesi, gerekiyorsa değiştirilmesi uygun olacaktır.
Tutyanın işe yaraması için doğru konumlandırılması da oldukça önemlidir. Korumak istediğiniz donanımın yakınına koymak gibi yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Aslında yapılması gereken direk olarak ilgili metalin üzerine sıfır olacak şekilde ve mutlaka elektriksel bağlantı olacak şekilde konumlanmalıdır. Böylelikle elektriksel aktivite sırasında tutya görevini yapabilir ve koruma sağlayabilir.
Bu arada sadece teknenin su altında değil, motor üzerinde de ısı değiştirici içerisine kalem tip tutyalar konulmaktadır. Bunlarında düzenli kontrolü bakır alaşım içermeleri ve korozyona eğilimli olmaları açısından önemlidir.
Bu yazımız ilginizi çektiyse “Galvanik Korozyon Önleme” hakkındaki yazımızı okumak için Tıklayın…