Türkiye’de amatör tekne yapımına olan ilgi her yıl biraz daha artmaktadır. Dalgıçlık ve çeşitli su sporları ile beraber, tekne yapımı da denize tutku derecesinde bağlı olan kişilerin vazgeçemedikleri uğraşlardan birisi olmaktadır. Amatör tekne yapımı, uzun süren ve özveri gerektiren bir uğraştır. Dolayısıyla el aletlerine belirli bir yatkınlık ve deneyim gerektirmektedir. Şüphesiz daha önce bu konuda çeşitli eğitimler almış ve deneyim kazanmış kişilerin amaçladıkları sonuca ulaşmaları daha olasıdır. Bununla beraber daha önce herhangi bir şekilde bu işle uğraşmamış kişiler bile, gerekli zamanı ayırıp bu işi gerçekten yapmaya niyetlendiklerinde ortaya oldukça güzel sonuçlar çıkabilmektedir. Bu sebeple amatör tekne yapımında esas olan, kişinin bu hayallerini ne kadar gerçeğe dökebilmek istediğinden geçmektedir.
Türkiye’de amatör tekne yapımı ve bu tekne ile denize açılabilmek için aranan bazı şartlar vardır. Bu şartlar yeni bir yasa ile düzenlenmiş ve yıllardır büyük bir problem yaratan denizcilik eğitimi ile ilgili önemli bir boşluğu doldurmuştur. Amatör olarak tekne yapımı ile ilgilenen kişiler, devletin ücretsiz olarak ve internet üzerinden verdiği eğitimi alarak ve sonrasında sınava girerek sertifika alabilmektedir. Bunun yanında amatör tekneciler için açılmış olan bazı özel kurslar da bulunmaktadır.
Tekne yapımına başlamadan önce ne boyutta bir tekne yapılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Ulusal standartlara göre bir amatör teknenin boyu 2,5 metre ile 24 metre arasında olmalıdır. Ne boyutta bir tekne yapılacağına karar verildikten sonra diğer aşamalara geçilebilir. Tekne yapımı birbirini takip eden belirli süreçlerden oluşmaktadır. Bu sebeple tekne yapımına başlamadan önce, yapılacak tekneye ait bir plan oluşturulması gerekmektedir. Bu planı isteyen kişiler kendileri oluşturabileceği gibi, internet üzerinden hazır tekne planlarına da ulaşmak mümkündür.