Birçok tekne sahibi tekneyle kumsala yanaşmak konusunda isteklidir. Ancak tekneyle kumsala yanaşmak jel kotun çizilmesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra fiberglas içine su girişine dahi sebep olabilir. Bu tarz sürtünmeler zehirli boyanın çıkmasına ve özelliğini yitirmesine de sebep olabilir. Sahile bu kadar yanaşmak bir tekne için elbette önerilebilecek bir şey değildir. Sığ sular tehlikelidir. Tekneyle kumsala yanaşmak durumunda tekne gövdesine, pervaneye, dümen palasına ve yelkenli bir tekneyse salmaya zarar verebilirsiniz. Bu yüzden teknenin yüzebileceği minimum derinliğin altına inmemek en iyisidir. Gün içerisinde rüzgârın yönü değişebilecek, su derinliği farklılaşabilecek ve beklenmeyen durumlar oluşabilecektir.
Bu tür yerlerde tekneyle sahile yanaşmak yerine sığ sulara geldiğinizde dümen dinleyecek hızda yavaşça ilerlemek ve halen kontrolü elde etmek uygun olacaktır. Çapanızı sahile bırakabilirsiniz. Ancak diğer çapanızı kıçtan atarak sahile yaklaşırsanız olağandışı bir urumda bu çapa yardımıyla tekneyi derin suya çekebilirsiniz. Tekneyle sahile yanaşmak konusunu hallettiniz. Şimdi tekneyle sahilden ayrılırken neler yapıyoruz? Önce ana çapamızı topluyoruz. Sonra kıçtan bıraktığımız çapa ile biraz açılıyoruz ve onu da topluyoruz.
Tekneyle kumsala yanaşmak uygulamasında eğer varsa derinlikölçerden yararlanmak da faydalı olacaktır. Gövdenin altında kalan su derinliğini bilmek yabancı sularda size yol gösterecektir.