Tekneler ve tüm deniz araçları için geçerli olan, fırtına, çatışma, karaya oturma, makine arızası, yangın ya da kaza olasılığı denizde, denizcilikte her zaman mümkündür. Tekneyi terk prosedürleri bilmek hayat kurtarabilir
Bu riskler maddi veya manevi (hayati tehlikeye varan) sonuçları olabilen özelliktedir.
Denizde canlı kalabilmek bilindiği gibi bazı faktörlere bağlıdır.
- Bilgi (Teorik ve Pratik)
- Ekipman
- Kontrol
- Eğitim
Birçok denizcinin hayatını kaybetme sebebi, yeterli eğitimleri olmamasından kaynaklanmıştır.
Her hangi bir sebeple tekneyi terk etmek gerektiğinde belirli prosedürlere dikkat etmek gerekmekte. “Öncelikle Gemiyi (Tekneyi) Terk Edin!” emri kaptan tarafından verilir. (Kural olarak geri alınamaz ve değiştirilemez niteliktedir.) Bu aşamaya gelinmiş olması, teknenin kurtarılmasının her şeyin yapılmasına karşın mümkün olmadığı ve bu noktadan sonra her hangi bir girişim yapılmasının mümkün olmadığı anlamını taşımalıdır. Bu önemli kararın zamanlaması da çok önemlidir. Erken verilmesi de geç verilmesi de tehlikeli de bir süreçtir.
Bu konudaki genel kural “Tekne sizi terk etmeden siz tekneyi terk etmeyin” şeklindedir. Tarihte gemiyi terk vakalarında, birçok kurtarılmaya gerek kalmadan tekrar gemiye çıkma örnek vardır.
Yine de tekne ya da gemi terk edilecekse ilk olarak teknenin mevkiini belirten bir imdat mesajı (S.O.S.) verilmeli en yakın sahil istasyonu ya da gemi ya da teknelerle irtibat kurulmalıdır.
Tekneyi Terk Prosedürleri:
1- Tehlike mesajının gönderilmesi
2- Tehlike Mesajı, geminin kimliği, mevkii, tehlike ve istenen yardımın niteliği, rota, hız, tekneyi terk eden kişi sayısı gibi bilgiler verilmeye çalışılmalıdır.
Tekneyi terk etmek panik yaratabilecek bir olaydır. Bu konuda emniyetli ve soğukkanlı davranabilerek yapılacak tahliye işlemi hayatta kalma oranını %50 arttırabiliyor.
İhtiyaç olan ekipman alınarak ve can yeleği takılmış bir şekilde tekne panik yapılmadan terkedilmeli. Eğer bir servis botuna geçilecekse mümkünse hiç ıslanmadan geçilmeye çalışılmalıdır. Denize atlanılacak ise teknenin rüzgar üstü tarafından, baş ya da kıç tarafından suya en yakın yerden bu işlem yapılmalıdır. Sürüklenme nedeniyle orta bölümden yapılacak atlamalarda uzaklaşmak güç olacaktır. Denize atladıktan sonra hızla tekneden uzaklaşmalı ancak güvenli bir mesafeye ulaşınca gereksiz bir şekilde yüzülmemelidir.
Ayrıca batan bir teknenin oluşturabileceği tehlikeler de göz önünde bulundurulmalıdır.Teknenin oluşturabileceği girdap,
- Tekneyi terk etmekte olan diğer kişilerin çarpma tehlikesi,
- Tekneden denize dökülebilecek malzemeler,
- Zehirli duman ve gazlar (Yangın),
- Tekneden sızabilecek akaryakıt ve akaryakıtın alev alması
- Yüzebilme yeteneği olan ve su altında tekneden ayrılabilecek cisimler tehlike yaratabilirler.
Bu yazımız ilginizi çektiyse “Acil Durumlarda Navigasyon” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…