Tekneyi nasıl havalandırmalı sorusu hem yaz aylarında hem de kış aylerında önemlidir. Yaz aylarında serin havayı kamara içine yönlendirmek istenirken, kış aylarında da teknenin nem, küf ve kötü koku oluşumunu önlemek için havalandırılması istenir. Teknede iyi bir havalandırma yapmanın ilk kuralı teknenizdeki hava akımının yönünü belirlemektir. Demirdeki bir teknenin içindeki hava akımı kıçtan başa doğrudur; özellikle baştaki “heç”iniz (tavan kapağınız) açık ve baş taraftan menteşeliyse. Hava ana kamara girişinden girip baştan çıkacak şekilde dolaşır. Dışardaki rüzgâr başka yönlerden gelse bile içerde hava akışı devam eder.
Eğer fan veya vantilatör takıyorsanız akışları doğal hava akışını destekleyecek yönde olmalıdır, karşı çıkacak yönde değil. Bir teknenin içinin kuru ve hoş kalmasını sağlamak, iyi bir havalandırmayla olur. Bu konu genellikle seri üretim teknelerde göz ardı edilen bir konudur.
Hava girişi için üstü rüzgâr yönüne bakan manikalarıyla ve onların yanında hava çıkışı için kanatlı ağızlarıyla tavan kapağı (heç) açıklıkları kapalı bir teknenin içinde bol miktarda havanın dolaşması için yeterlidir. Böylelikle, yaz ve kış boyunca içerde küf, mantar gibi şeylerin üreyip çoğalması önlenmiş olur.
Havalandırmalarınızın denizdeyken kapatılabilir olması gerekir, bununla beraber, manika ölçülerinin demirdeyken bolca hava dolaşımım öngörerek genişçe tutulması önemlidir. Okuldayken 10 cm.lik bir daire kesitten 7,5 cm. daireye göre iki misli hava geçeceğini hesapladığınızı da hatırlayın. Çapı biraz arttırmakla, çok daha bol hava alırsınız.