Tekne karinasının zehirli boya ile boyanması artık eskiden olduğu gibi yapılmıyor. Eskiden nasıl yapılıyordu? Daha önceleri bu iş sıradan bir prosedürdü. Tekneler bir kum bankının üzerine çekilir, gel-git dönemi arasında boyanır ve tekrar deniz açılırlardı. Ancak çevreye gereken özenin gösterilmesi artık günümüzde bir standart haline geldi. Eski boyanın artıklarının dikkatlice ve tamamen toplanması ve uygun tık depolama alanlarına atılması hem gereklilik hem de zorunluluk.
Bildiğiniz gibi zehirli boyalar çevreye zararlı kimyasallar içerirler. Doğal hayat teknemizin gövdesinde varlığını sürdürmeye çalışır. Ancak tekneler hem hızlarını düşürdüğünden hem de manevra kabiliyetine olan olumsuz etkilerinden dolayı bu durumdan pek hoşlanmazlar. Birçok çevreci grup zehirli boyaların yasaklanması konusunda faaliyetler göstermektedir. Bu yüzdendir ki alüminyum tekneler dışında tüm teknelerde yasaklanmış olan kalay artık kullanılmamaktadır. Oysaki en etkili zehirli boya içeriği budur. Bu günlerde bakır için de benzer yasaklamaların olması söz konusudur.
Sürekli suda kalan tekneler için bakırdan daha etkili bir alternatif halen bulunamamıştır. Ancak bu konudaki araştırma çalışmaları sürmektedir. Çevreye verilen zarar çok adette teknenin bulunduğu marina, liman gibi yerlerde su kalitesinin bozulmasıyla daha da artmaktadır.
Peki, karinayı boyarken nelere dikkat etmeli? Aslında bu konudaki en temel kural teknenin karaya alınır alınmaz altındaki yaşama müdahale etmektir. Kazımaya başlamadan önce karinanın kuruması önlenmelidir. Aksi takdirde beton gibi bir katmanla karşılaşabilirsiniz.
Günümüzde birçok çekek yerinde bulunan basınçlı su sistemleri ile bu işi yapmak oldukça kolaylaşmıştır. Eğer böyle bir donanım yoksa kazıma işlemine kadar gövdenin kurumaması için sulanmalıdır. Yüzeyi iyice düzeltmek gerektiğinde ıslak olarak su zımparasıyla bu işlemi yapın. Bu işi kuru olarak yapacak olursanız her tarafa dağılan toz ciğerlerinize de zarar verecektir. Bu işlemden sonra zehirli boya uygulamadan önce mutlaka karinanın iyice kuruması beklenmelidir.