Tekneye nasıl binelim? Denizciliğe yeni başlayanlar daha tekneye binmeden önce kendilerini suda bulabilirler. Bu yazımız tekneye binme ipuçları ile ilgili.
Farklı teknelerin farklı kısımları olduğu gibi, tekne türüne göre tekneye nasıl bindiğiniz de değişiklik gösterir. Bu bölümde, tüm tekne tiplerine binme konusunda ipuçları bulunur. Daha dengesiz teknelerle –dingi teknelerle- başlayacağız ve daha sonra daha büyük sabit omurgalı teknelere nasıl çıkılacağına bakacağız.
Dingi Tekneye Binmek
Dingi tekneler, hareketli salmalarında (yüzgeç) safra (ağırlık) taşımayan daha küçük teknelerdir (genellikle 20 feet’ten ya da 6 metreden kısa tekneler). Dingi tekneler alabora olabilir. Bu kitapla yüzmeyi değil yelkeni iyice öğrenmenizi istediğimiz için, bir dingi tekneye çıkarken ilk adımınızı merkez hattına (teknenin baştan uca tam ortasında bulunan hayali bir hat),yani teknenin baştan kıça orta noktasına olabildiğince yalan attığınızdan emin olun. (Eğer dikkatli biri değilseniz, tekneyi alabora edip suya düşebilirsiniz.)
Eğer teknenin, destek amacıyla direği (yanında veya üstünde) teknenin sancak ve iskelesine bağlayan tel donanımları (çarmıhtan) varsa, dengenizi sağlamak İçin bu tellere nazikçe tutunmak ve tekneye adım atarken tekneyi kendinize yaklaştırmak isteyebilirsiniz. Rıhtımdayken oturma veya çömelme pozisyonundan başlamayı da düşünebilirsiniz. Her halükârda, resimde görebileceğiniz gibi, tekneye binerken ağırlığınızı merkez hattına olabildiğince yakın tutmaya çalışın.
Hareketli salmayı, torpil salmayı veya borda sarkıtma salmasını indirmek, teknenin dengesini sağlar ve bu da tekneyi hareket ettirmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle, salmayı indirmek, tekneye çıktıktan sonra yapmanız gereken ilk harekettir.
Tekne, hareket ederken daha dengeli hale gelir ve rüzgârın basıncı yelkenler üzerinde olur. Ancak yelken yapmaya başlayana kadar, yani tekneyi donatma aşamasında, kendinizi olabildiğince merkez hattına yakın tutmaya çalışın.
Sabit Omurgalı Tekneye Binmek
Sabit omurgalı tekneler, dingi teknelere göre daha dengeli olsa da, safralı salmaları yüzünden onlara çıkmak da zor olabilir. Tekne ne kadar büyükse, fribord da (teknenin güvertesi ve su arasındaki mesafe) o kadar yüksek olacaktır. Daha büyük sabit omurgalı teknelerde (25 feet’ten ya da 8 metreden büyük) genellikle vardevelalar, yani puntel adı verilen metal çubuklar tarafından desteklenen, güverte etrafında dolanan teller, bulunmaktadır. Vardevelalar, mürettebatın güverte üzerinde kalmasını sağlar, ancak tekneye vardevelalar üzerinden çıkmak zor olabilir.
Bazı küçük sabit omurgalı teknelerin vardevelaları yoktur, bu yüzden bu tür teknelere çıkarken dingi teknelere çıkma konusunda belirttiğimiz teknikleri kullanabilirsiniz. Ancak su seviyesine yakın, vardevelalı ve daha büyük bir sabit omurgalı tekneye çıkmak daha farklı yöntemler gerektirebilir. Belki de sizi rıhtımdan vardevelaların arasındaki bir boşluğa çıkaran merdivenler, kendinizi Queen Mary’e çıkıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Ya da bazı teknelerde, açık bir taç aynası (teknenin arka kısmı) tekneye çıkmayı kolaylaştırır. Ancak illa vardevelalardan çıkmanız gerekiyorsa, bir elinizle çarmıhı yakalayıp güverteye adım atin ve resimde görebileceğiniz üzere ata biner gibi bacağınızı vardevelalardan geçirin.
Eşyalarınızı uygun bir çantada taşıyın. Böylelikle, teknedeki mürettebattan birine çantanızı rahatlıkla verebilir veya havuzluğa (teknede mürettebatın oturduğu alan) atabilirsiniz. Tekneye çıkmak için iki elinizin de serbest olması gerekir.
Destek almak için çarmıhı yakalayın (eğer erişebiliyorsanız); vardevelalar veya puntel ağırlığınızı taşıyamayabilir.
Eğer o kadar atletik değilseniz, vardevelalarda bir boşluk yoksa veya taç aynalığında tekneye çıkmanızı kolaylaştıracak bir açıklık yoksa vardevelaların arasından sürünerek geçebilirsiniz. Egonuz, güvertede emeklemeyi rıhtımda bırakılmaya tercih edebilir.