Rüzgaraltına kaçan bir tekneniz mi var? Teknenin rüzgaraltına kaçması yani bocaya kaçması istenmeyen bir durumdur. Bu yazımız size bu konuda bilgi vermeyi amaçlıyor.
Teknenizi test edin, bocaya (rüzgâraltına) kaçıyorsa hatanın düzeltilmesi gerekir.
Tekne az miktarda bocaya kaçıyorsa durumu anlamak bazen zor olur; zorluk özellikle de yelkenli teknede dengelenmiş ya da yarı dengelenmiş dümenler varsa ortaya çıkar. Teknenizi, görünür rüzgâr kemerede, tüm yelkenler açık apaz seyrederken test edin. Dümenden elinizi çekin ve ne olduğuna bakın. Teknenin başı rüzgârdan uzaklaşıyorsa tekneniz bocaya kaçıyordur; bir başka deyişle düz gitmek için dümeni biraz rüzgâr üstüne tutmak zorunda kalıyorsunuz demektir.
Bocalama yalnızca tekneyi yavaşlatmakla kalmaz, daha önemlisi istenmeyen kavançalara neden olabileceğinden tehlikelidir ve düzeltilmesi gerekir.
Orsaya kaçmak gibi, bu durumun da gövde ve arma tasarımıyla ilgili çok sayıda karmaşık nedeni vardır. Birçok tekne hafif havalarda az biraz bocaya kaçarsa da, rüzgâr artıp bayılma başladığında bu durum ortadan kalkar.
Düz kesimli yelkenler de. CLR’nin (yanal direnç merkezinin) önünde aşırı ileri yerleştirilmiş bir direk de bu duruma neden olabilir.
Sabit salmalı bir teknede kötü bir bocaya kaçma durumunu düzeltmek hiç de kolay bir iş değildir. Kavisli bir ana yelken kesimi bine, ana direği kıça doğru kasmak biraz daha yardımcı olabilir ama asıl sonuç alıcı şey büyük bir olasılıkla direği beraberindeki tüm sorunlarla birlikte kıça doğru almak olacaktır. O iş de her koşulda yetkili bir gemi inşa mühendisinin işidir.