Bu yazımızda teknelerin kayıt, ruhsat, tekne ismi, tekne seri numarası, tekne kapasitesi ve boyu ile ilgili temel konuları paylaşıyoruz.
Amerika’da 1971 yılında yapılan bir kongrede sahil güvenliği için hobi amaçlı yapılan amatör denizcilik için tekne güvenliği ile ilgili bazı kararlar alındı. Bu kongre ile alınan kararlar doğrultusunda iki kategoride kurallar belirlendi. Birincisi tekne için güvenlik kuralları ikincisi ise ekipmanlar açısından kurallar belirlendi.
Bu kurallarla ilgili olarak ilk yapılacak olan teknenin kayıt altına alınmasıdır. Tekne bulunduğu merkezin liman başkanlığına kayıt edilmeli ve gerekli evrakları tam olmalıdır. Ülkemizde şu an uygulanan bağlama kütüğü ruhsatnamesi her özel tekne için alınmalıdır. Ayrıca bağlama kütüğünde yer alan tekne isminin teknenin her iki tarafına yeterli büyüklükte, kolay görülebilir olarak yazılması da gereklidir. Ayrıca tekne isminin kolay okunabilir yazı karakteriyle yazılması ve borda ile kontrast yapacak renklerde tercih edilmesi uygun olacaktır. Genelde en az 10 cm büyüklükte font kullanılması yeterli olmaktadır. Tekne ile ilgili hasar, batma, çalınma, liman transferi gibi durumlar yetkililere bildirilmelidir.
Ayrıca özellikle seri üretim teknelerin tamamında bulunan tekne gövde numarası vardır. Bu numara benzersiz olarak bu tekneye özeldir ve bir plaka ile tekne gövdesinde bulunur. Bu numara
ABC 45678 M73E şeklinde formatı olan bir numaradır. Bu numaranın ilk üç rakamı üretici kayıt numarası sonraki numara seri numarası ve son 4 karakter ise model yılı ve üretim ayının baş harflerini taşır.
Bunun dışında 20 feetten kısa teknelerde tekne taşıma ve yolcu kapasite bilgileri de bir plaka ile teknede belirtilmelidir. Ayrıca dıştan takma motor ile yürütülen teknelerde en fazla kaç hp motor kullanılabileceği de belirtilmelidir.
Aşağıda birçok tekne üreticisi tarafından da kullanılan tekne yolcu kapasitesi hesaplama formülünü görebilir, kendiniz de teknenin kapasite hesabını yapabilirsiniz. Ancak en güvenli yöntem üreticinin belirttiği kapasiteyi değerlendirmek olacaktır.
Tekne Boyu X Tekne Eni/15= Tekne kişi Kapasitesi (Birimler feet cinsinden olmalıdır.)
Belirli güvenlik gereklilikleri için birçok ülkede teknenin boy uzunluğu belirleyicidir. Örneğin 10 metrenin üzerindeki teknede iki yangın söndürücü cihaz bulunmalıdır benzeri kurallar tekne boyu endekslidir. Ancak burada boy konusunda da bazı noktalara dikkat edilmeli, teknenin tam boyuna dahil olmayan faktörler devre dışı olarak düşünülmelidir. Tekne önündeki baston denilen uzatmalar, yüzme platformu ya da dinlence olarak adlandırılan teknenin kıçında yer alan donanımlar, dıştan takma motorların eklediği uzunluklar burada hesaplama dışı kabul edilir çoğunlukla.