Tekneler nasıl yüzer? Bir teknenin nasıl olup da batmadığını düşündüğünüz oldu mu? Artık, daha fazla düşünmenize gerek yok. İşte Cevabı…
Tekneniz, üzerinde durduğu sudan daha az yoğun olduğu için yüzer. Yoğunluk, birim hacminin kütlesi olarak ifade edilir. Tatlı suyun yoğunluğu, 62,2 libre/feettir (1 g/cm³). Tuzlu su daha yoğundur (64 libre/feet1) Bu nedenle bir nesne tatlı suya göre tuzlu suda daha iyi (veya daha yüksekte) yüzebilir. Tuzlu suda, bir tekne (ve direk, yelkenler ve insanlar dâhil olmak üzere üstündeki her şey) 64 libre/feetten daha az yoğunsa yüzebilir, örneğin, bir teknenin yoğunluğu tuzlu suda 32 libre/feet (1,5 g/cm³) ise, teknenin yarısı suyun içinde, yarısı suyun dışında yüzer.
Bir teknenin ağırlığına deplasman denir, çünkü I tekne kendi ağırlığına eşit hacimde suyun yerini alır. (veya onu kenara iter) Sörf tahtası gibi çok hafif bir deplasmanı olan bir nesne, bir yaprak gibi suyun üstünde durur. Ağır bir deplasmanı olan bir tekne, denizin üstünde kalmak için daha fazla suyun yerini alarak suyun daha derinlerine gömülür.
İşte, işin müthiş yanı, çelik veya beton gibi batmayan (sudan daha yoğun olan) malzemelerden, toplam yoğunluktan suyun yoğunluğundan az olacak şekilde tasarladığınız sürece tekne yapabilirsiniz. Bu ilkenin kanıtı, boş bir alüminyum gazoz kutusunun yüzmesi ancak aynı kutuyu düzleştirip onun yoğunluğunu azalttığınızda batmasıdır.