Teknede seyir haline denize düşme riski her zaman vardır. Denizcilikte “denize adam düştü” olarak adlandırılan bu durum pek önemsenmemekle birlikte her zaman başınıza gelebilir. Can yeleği giymenin en önemli nedenlerinde biridir. Birçok kaynak seyir sırasında çocukların, yüzme bilmeyenlerin ve engellilerin sürekli olarak can yeleği giymesini önermektedir. Eğer teknede misafirleriniz varsa yola çıkmadan önce denize düşme ile ilgili prosedürü, yapılması gerekenleri kısaca açıklayın.
Bu durumlarda yapılacak ilk iş ilk fark edenin bağırarak teknede diğer bulunanlara durumu haber vermesidir. Bu haber verme işleminde kazazedenin konumunu da belirtmek yararlı olacaktır. Örneğin “sancak tarafından denize adam düştü” gibi kısa bir açıklama dümende olan kişinin işini kolaylaştıracaktır. Kokpitte olan kişi teknede GPS varsa hemen lokasyonu işaretlemelidir. Artık bir çok GPS cihazında MOB (Man Overboard) tuşu bulunmaktadır. İşaretleme işlemi ile motor boşa alınmalı ve kazazede gözlenmelidir. Halat bağlı bir can simidini kazazedeye doğru atmak da yapılacaklar arasındadır. Kazazede sürekli gözlenmeli, görülemiyorsa GPS’te işaretlenen bölgeye dönüş yapılmalıdır. Kazazedeye yaklaşırken oldukça yavaş olunmalı ve pervaneden uzak tutulmasına çalışılmalıdır. Pervane yaralanmaları ve ölümleri bu gibi durumlarda çok sık olabilmektedir.
Kazazedeyi tekneye alırken tekne büyükse yardımcı olunmalı. Eğer tekne küçükse tekneye binerken alabora olma ihtimaline karşı baş veya kıç taraftan tekneye alınmalıdır. Büyük teknelerde en uygun yer genelde kıç tarafıdır. Ancak burada da pervaneye çok dikkat edilmeli. Herkes tekneye binmeden asla motora yol vermeyin. Mümkünse motoru durdurun.