Tekne sintinesinde bulunan bir kap benzin, orada taşıyacağınız dinamitle aynı tehlikeyi oluşturur. Sintinede bulunan yakıt yada onun sebep olduğu yakıt buharı çok patlayıcı ve ciddi tehlike unsurudur. Bu tehlikeden dolayı sintinenin doğru bir şekilde havalandırılması özellikle motoryatlar için hayati önem taşıyabilir. Aslında bunu yapmanın çok fazla doğru yolu olmakla birlikte bu konuda bazı temel standartlar bulunmaktadır.
Uluslararası kuralların bu konudaki kapsamı 31 Temmuz 1980’den sonra üretilen tekneleri kapsamakta olup ticari olmayan, ticari olmayan amaçla kiralanan, 6 ya da daha az yolcu taşıyan tekneler içindir.
Havalandırma sistemleri teknedeki yakıt sızıntısı, ya da yakıt hatlarındaki sorunları gidermeye yardımcı olmaz. Eğer yakıt kokusu alıyorsanız asla motoru sorunu gidermeden çalıştırmayın. Bu konudaki en iyi sensör burnunuzdur. Yakıt bölümü küçükse aynı miktardaki yakıt için daha fazla patlama tehlikesi vardır. Çünkü yakıt buharı yoğunluğu daha fazla demektir.
Havalandırma iki şekilde yapılmaktadır.
1- Doğal Havalandırma
2- Havalandırma Ekipmanları
Doğal havalandırma hava ızgaraları, manikalar, havalandırma kapakları gibi doğal yöntemlerle yapılan havalandırmadır. Tekne içine rüzgârın da etkisiyle doğal hava girişi sağlarlar. Bunların yağmur suyu veya deniz suyu girişine sebep olmayacak şekilde olmaları ya da kapakları buna uygun olmalıdır. Yükseklikleri de bu prensibe göre ayarlanmalıdır.
Havalandırma ekipmanları ise genelde elektrikle çalıştırılan fanlar ile yapılır. Bu araçlar doğal yöntemlerle kombine kullanıldıklarında daha etkili çözümler sunarlar.
Teknede yangın söndürücü mutlaka bulunmalıdır. Ancak bu konuda ekstra gereklilikler de aşağıda belirtilmiştir.
1- İçten takma ya da stern drive motorlu tekne ise
2- Oturma alanlarının altında taşınabilir yakıt tankı bulunan teknelerde
3- Çift cidarlı ve boşlukların yüzdürücü materyalle tamamen doldurulmamış olduğu teknelerde
4- Kapalı yaşam alanları, kamaralar olan teknelerde
5- Yanıcı materyallerin bulunduğu teknelerde
6- Sabit tankı olan teknelerde
7- 26 feet ve üzeri teknelerde olmazsa olmaz olarak birden fazla yangın söndürücü bulunmalıdır.
Teknede Yangın Çeşitleri ve Sınıflandırması
Yangın söndürücülerin üzerinde hangi yangın tipi için kullanılabileceklerine dair sınıflandırmalar bulunur. Satın alırken buna da dikkat etmeyi unutmayın. Yangın tip sınıflandırmalarını aşağıda görebilirsiniz.
Sınıf A: Yanıcı maddelerin sebep olduğu kâğıt, ahşap gibi yangın tiplerini içerir.
Sınıf B: Yakıt, yağ veya gres yağı gibi materyallerin sebep olduğu yangınlar.
Sınıf C: Elektrik kaynaklı yangınlar.
Yangın söndürücülerde değişik materyaller kullanılmaktadır. Kuru toz, sıvı köpük, karbon dioksit gibi kimyasallar genelde kullanılanlardır. Tekne için genelde en uygun materyal karbon dioksit içeren yangın söndürücülerdir. Çünkü bu tipler kalıntı bırakmazlar, yangın sonrası motora ekstra hasar vermezler, renksiz ve kokusuzdurlar. Sıvı köpük söndürücüler etkilidir ancak temizlemesi zor lekelenmeler bırakırlar ve motora zarar verebilirler.
Yangın söndürücüyü teknede kullanırken üzerindeki pimi çıkarıp yangın kaynağına ulaşabileceğiniz en güvenli yakınlıktan sıkmak doğru olacaktır. Bunu yaparken rüzgârı arkanıza almayı unutmayın!