Teknenizi iyi çalışır durumda tutmak, teknede koruyucu bakım işlemleri teknecilik deneyimi kadar tekneciliğin de bir parçasıdır. Neredeyse tüm güvenlik unsurları, teknenin bakımının yapıldığı ve tüm parçalarının ve sistemlerinin tasarlandıkları gibi çalışabildiği gerçeği etrafında dönmektedir. Bu alandaki ihmal, sonunda güvensiz veya kötü sonuçlanacak bir deneyime yol açacaktır.
İçerik Tablosu
Tekneye her gittiğinizde sadece tüm motor bileşenlerini ve sıvıları incelemek ve kontrol etmek değil, periyodik bakım yapmak için biraz zaman harcamalısınız.
Teknede Koruyucu Bakım:
-Motor yağını sık sık değiştirin – üreticinin minimum önerilerini izleyerek veya her sezon bir kez.
-Bozulmuş gibi görünen kayışları veya hortumları kontrol edin ve değiştirin.
-Bağlantı istasyonundan ayrılmadan önce her zaman yağ ve / veya su kaçağı olup olmadığını kontrol edin.
-Tuzlu suda çalıştırdıktan sonra motorunuzu temiz suyla yıkayın.
-Arızaları görmek için pervaneleri ve pompaları kontrol edin.
Korozyonun başlamasına dikkat edin ve bir sorun haline gelmeden önce durdurmak için önlemler alın.
Şanzımanları ve alt üniteleri üreticinin önerilerine göre kontrol edin ve servis yapın.
-Sıvıları önerilen bir programda veya her mevsimde en az bir kez değiştirin.
-Milleri ve destekleri temiz ve iyi çalışır durumda tutun.
-Tüm gövde bağlantılarını kontrol edin. Valflerinin çalışır durumda olduğundan ve açılıp kapanabildiğinden emin olun.
-Tüm su süzgeçlerini kontrol ederek temiz ve kir bulunmadığından emin olun.
Genel Tekne Bakımı:
Teknenin gövdesini ve güvertelerini temiz ve mumlu tutun. Bu sadece gövdeyi güneşten kaynaklanan bozulmalardan korumakla kalmaz, aynı zamanda temiz bir gövde size daha iyi yakıt verimliliği sağlar. Fiberglas, temiz su ve aşındırıcı olmayan bir sabunla temizlenmelidir. Gerekirse, çatlaklara sıkışmış kalıntıların giderilmesine yardımcı olmak için yumuşak bir fırça kullanılmalıdır. Stres, yaş veya kaza nedeniyle oluşabilecek çatlakları düzeltin.
Tüm alüminyum ve paslanmaz parçaları temiz ve iyi bir metal balmumu ile cilalayın. Teknelerdeki metaller, yeterince iyi değilse, özellikle tuzlu su ortamında hızlı bir şekilde paslanır. Güvenli tutmak için tüm vidaları, cıvataları ve diğer bağlantı parçalarını kontrol edin. Teknenizin değerini koruyun. Bir gün başka biriyle takas etmek isteyebilirsiniz.
Günümüz teknelerindeki arızaların çoğu paslanmış elektrik sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Tüm elektrikli armatürleri kuru tutun, korozyona maruz bırakmayın ve su itici, iletken olmayan bir gres veya korozyon önleyici ile kaplayın.
Mümkünse teknenizi garaj, otopark veya tekne depolama biriminde örtü altında tutun. Üst kısımları, zeminleri, koltukları vb. Güneşin ve yağmurun etkilerinden korumak için teknenizde en az bir örtü bulundurun.
Tekne Sistemleri:
Daha büyük teknelerde özellikle önemli olan, teknedeki her sistemin sürekli bakımıdır. Yapılması gerekenleri yapan yeterli ve düzgün bir çalışma sistemi, her tekne deneyimini keyifli hale getirecektir. Üreticinin aşağıdakilere yönelik önerilerine göre önleyici bakım sağlayın:
-Yakıt sistemi
-Tatlı su sistemi
-Jeneratör
-Elektriksel
-Piller
-Klima
-Soğutma
-Atık sistemi
-Pişirme tesisleri
Bu yazımız ilginizi çektiyse konuyla ilgili olarak “Tekne Bakımı Kontrol Listesi” adlı yazımızı okumak için Tıklayın…