Korozyon, metallerin doğal bir şekilde çoğunlukla yüzeylerinin oksijenle reaksiyona girmesinden oluşan bir olaydır. Bu reaksiyon genellikle kimyasal veya elektrokimyasaldır ve ortamda su ve ısının bulunmasıyla varlığı artmaktadır.
Elektrokimyasal ya da elektrolitik korozyon farklı metaller arasında ortamda su ve/veya elektrolit oluşturabilecek kimyasalların varlığı ile ortaya çıkar.
Tekne motorunda bulunan sıcak metal, sıcak egzoz gazı ve deniz suyuna maruz kalma durumu gibi bir ortamı düşündüğünüzde korozyon olması son derece normaldir. Marin motorların bir numaralı düşmanı korozyondur. Bir dizel tekne motorunun ortalama çalışma süresi içerisinde tekne sahipleri korozyon sebepli hasarlar için oldukça fazla paralar öderler.
Teknede karşılaşacağınız korozyonun değişik metaller üzerinde görülebilir etkisi aşağıdaki gibi olacaktır.
a- Demir ve Çelik: Kahverengi veya siyah lekelenmeler, tozlanma, pullanma
b- Paslanmaz Çelik: Siyah noktalar. Özellikle oksijen temasının az olduğu noktalarda.
c- Bronz, Pirinç, Bakır: Yeşil lekelenmeler veya tozlanmalar.
Biraz özen ve düzenli bakımla hemen hemen bütün korozyon problemlerini önleyebilirsiniz.
Burada teknede korozyonu önlemek için iki temel kurala dikkat etmek çok önemlidir:
1- Metallerin su ve kimyasallarla temasını mümkün olduğunca önleyin.
2- Farklı metalleri birbirinden ayırın, birlikte aynı noktada kullanmayın.
Teknede Korozyona Karşı Boyama:
Korozyonun önlenmesi için metallerin boyanması elbette yararlıdır. Boya bir katman oluşturarak korozyonu önleyecek ya da geciktirecektir. Ancak normal kullanım süresi ve bakım sırasında genellikle boyanmış alanların son noktaları hırpalanır ve zarar görür. Çıplak kalan metaller ise çok kısa sürede korozyona maruz kalabilirler. Bu yüzden teknenizi sadece boya ile korozyondan koruyacağınıza güvenmeyin.
Teknede Korozyon Önleyici Ürünler:
Boyalı alanlar dışında ekstra koruma için, koruyucu, suyu uzaklaştıran ve bir yağ ya da mumlu bir tabaka oluşturan korozyon önleyici sprey ürünlerden kullanmak yararlı olacaktır. İnceltilmiş yağlar kısa süre için iyi bir koruma sağlamakla birlikte, kolay uygulanabilir, kolay temizlenebilirler. Daha kalın ve tabaka oluşturarak koruma sağlayan ürünler uzun süre teknede korozyona karşı koruma sağlamakla birlikte zaman içerisinde toz toplamak ve zor temizlenmek gibi bir dezavantajı da barındırırlar.