Halatlar ne kadar dayanıklıdır? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız değişik tip halatların dayanma güçleri hakkında bilgi edinebilirsiniz…
Üç bükümlü halatların çalışma yükü çekme/akma dayanımlarının % 11iridir. Bu değer, atmosferin etkileriyle zayıflamayı, halatın yorgunluğunu ve insan hayatlarının halatın kopmamasına bağlı olduğunu unutmayan iş güvenliği uzmanlarınca verilen bir değerdir.
Üç bükümlü “Manila”. Naylon. “Dacron“ ve “Dacron” kaplı iki bükümlü “Spectra”nın kopma dayanımları. Tek örgülü, çift örgülü, paralel çekirdekli halatların alelade üç bükümlü halatlardan daha sağlam olduğu düşünülmektedir.
Buna karşılık örgülü halatlar, yükün büyük kısmını üzerine alan iç çekirdeklerinin dış örgülerle korunmuş olmasından dolayı, kopma dayanımlarının %20’sine kadar yüklenebilirler. Tek örgülü, çift örgülü, paralel çekirdekli halatların alelade üç bükümlü halatlardan daha sağlam olduğu düşünülmektedir.
Tüm çağdaş plastik halatlar, dayanıklı, uzadıktan sonra eski halini alan ve çok sağlam halatlardır. Örneğin 6 mm.lik naylon bir halatın kopma noktası 499 kg.dır. Aynı ölçülerdeki dakron bir halatsa, 544 kg.da kopar. 6 mm. “spectra” bir halatın kopma noktasıysa 1.361 kg.dır.
Yelkenlilerde ıskota halatları olarak kullanılan 12 mm. “Dacron” halatların kopma noktası 2.041 kg.dır. Bu değer ıskotanın normal kullanımda karşılaşacağı yüklerin çok ötesindedir ama daha ince bir halat, ele gelmesi açısından kullanışsız olacağından ıskotalar için 12 mm. uygun olmaktadır.
“Kevlar”, “Zylor” “Vectran”, ve “Technora” gibi elyaflardan yapılmış halatlar, daha kuvvetli, daha hafif, yükün altında daha az uzayan halatlardır. Yalnız daha pahalıdırlar ve kullanım ömürleri daha kısadır. Bu yüzden kendilerine yalnızca rekabet içindeki yarış teknelerinde yer bulurlar. Birçok yarış teknolojisinde olduğu gibi, yavaş yavaş gezi teknelerinde onları da görmeye başlamış bulunuyoruz. Yalnız bir şeye dikkat etmeniz gerekir. Bu yüksek “modulus”lu halatlar, düğümlerden hiç hoşlanmazlar ve birbirlerine eklemeye kalktığınızda başınıza ağrılar girer.