Küçük tekne kazalarının önemli bir kısmı tekneyi aşırı yüklemekten kaynaklanmaktadır. Genelde küçük bir teknede birçok gencin eğlenmek için açıldığını ve sonra kötü haberler okuduğumuzu biliriz. Bu açıdan teknelerin üzerinde üreticinin belirttiği ağırlığın üzerinde yük ve kapasitesinin üzerinde yolcu taşımamak gerekiyor. Bu bilgi genellikle teknenin kıç bölümünde üretici tarafından monte edilmiş bir plaka üzerinde belirtilir. Büyükçe teknelerde tehlike aralığı genişlediğinden ve kapasite arttığından bu durum fazla probleme yol açmaz.
Ancak elbette genel kural olarak aşırı yüklemeden uzak durmak gerekiyor. Aslında teknede zaman geçirdikçe lazım olur diye getirip teknede bıraktığımız eşyalar, malzemeler zamanla ciddi bir ağırlık ve yanı sıra tekne içerisinde karışıklığa yol açmaya başlar. Zaten siz de neyin nerede olduğunu bile unutabilirsiniz. Hatta bu sebepten bazılarından gerekmediği halde iki tane bile tekneye getirdiğimizi sonradan fark edebiliriz. Bu açıdan zaman zaman biraz sadeleştirme yapmak faydalıdır. Özellikle o sezonda gerekmeyen eşyaları (örneğin yazın ceketleri, kalın battaniyeleri vs.) teknede bırakmamak en iyisi.
Diğer bir konu da yüklemenin dengeli olması gerekliliğidir. Teknenin sadece iskele, sancak ya da baş veya kıç tarafında ağırlık birikimi teknenin dengesini olumsuz etkileyecektir. Tekne ile seyre çıkarken gerekiyorsa bu konu da göz önüne alınmalıdır.
Ayrıca tekne sintinesinde su birikimi arttıkça bu ekstra ağırlığa yol açacağından her seyir günü öncelikle sintine pompası yardımıyla boşaltılmalıdır.
Unutmayın ki fazla yük güvenlik açısından tehlikelidir. Ancak diğer olumsuz etkileri de vardır. Teknenin hızını, yakıt tüketimini, dengesini olumsuz yönde etkiler.