Teknede Elektronik Cihazların Kullanımı uzun yıllardan beri yaygındır. Bu yazımızda Teknede Elektronik Cihazların Kullanımı avantaj ve dezavantajları anlatıldı.
Bilgisayarlar da her türlü tekne elektroniği gibi faydalı şeylerdir, ancak pek kolay bozulurlar.
Bilgisayarların teknede çeşitli kullanım alanları vardır; bunlar yararlı veya yalnızca eğlendirici olabilir. Bununla beraber bir bilgisayar hiçbir zaman temel gereksinim olarak görülmemelidir. Yüzyıllar boyunca, onlar icat edilmeden önce de bir sürü küçük tekne, dünya etrafında başarı ile seyredip duruyordu.
Bu günlerde elektronik gereçlerin çoğu bir çeşit mikroişlemci içerdiğinden bilgisayar nedir sorusunun kesin cevabını vermek gittikçe zorlaşmaktadır ama eğer onları da bu sınıfta sayacak olursak, GPS alıcıları bilgisayar teknolojisinin teknelere en büyük yararı olarak görülmelidir. GPS seyir sanatını sonsuza kadar değiştirmiş ve birçok küçük teknenin beladan uzak kalmasını sağlamıştır.
Bununla birlikte elektronik gereçlerin elektrik enerjisi istediklerini de unutmayın. Tekneler ve elektrik enerjisi arasında hep ikircikli bir ilişki olmuştur. Elektronik bir cihaza ihtiyacınız olduğu anda elektrik orada değilse o cihaz hiçbir işe yaramaz ve bundan da kötüsü onlara olan güven boşa çıkar.
1885’te, Fransız Amirali Marc St. Hilaire’in sekstant ölçümlerinin işlenmesi için bulduğu basit yoldan sonra, geleneksel göksel navigasyon, almanağa bakarak yapılacak basit bir toplama ve çıkartma işlemine dönüşmüştür. Bunu öğrenmemek için herhangi bir mazeret olamaz. Alıştığınızda çok keyif alacağınız bir sanattır. Mary Blewitt’in “Calestial Navigation far Yachtsman” (Yatçılar için Göksel Navigasyon) kitabı bu tür navigasyonu, kısa ve öz bir şekilde açıklayan bir kitaptır.
Haritaları ve hava durumunu gösterdiği kadar, radyo ve uyduyla metin mesajları da alıp veren masa veya d iz üstü bilgisayarlar, faydalı navigasyon yardımcıları haline gelmişlerdir. Ancak küçük teknelerde bulunabilecek enerjiden fazlasına ve öyle bir teknede gösterilebilecek ihtimamın üstünde ihtimama gereksinimleri vardır. Tekne büyüdükçe daha iyi korunabilir, dolayısıyla da daha kullanışlı olurlar. Elektronik haritada konumunuzu ve izinizi göstermek üzere GPS ile bağlanmış bir dizüstû bilgisayar son derece kullanışlı bir gereçtir.
Yıllar geçtikçe bilgisayarlar teknelerde daha fazla yer bulacaklar; daha çok makina işlevi onlarla kontrol edilecek, iletişim ve emniyet gereçlerinin daha etkin çalışmaları sağlanacaktır. Bu yüzden bizler de tuzlu deniz havasından kaynaklanan sıkıntılar ve enerji gereksinimleri azalırken, işlemsel yeteneklerinin artmasını ümit etmeye devam edelim.
Bilgisayarlar gerçekten dayanıklı hale gelene kadar teknede basil, güvenilir bir yedek bulundurmak doğru olur. Deniz tabanına olan mesafeyi ölçen bir derinlikölçer belki de tekneler için icat edilmiş en güvenilir cihazdır; ancak bir şey olup da bir anda gidiverdiğinde, el altındaki iskandil savlosunun iş göreceğini bilmek insanın içini rahatlatır. Yerçekiminde elektrik kesintileri olmaz, ayrıca tuzlu sudan etkilenmek diye bir şey de yoktur.