Yelkenli ve Motorlu teknelerin önemli bir kısmında dizel yakıtlı motorlar yaygın olarak kullanılırlar. Ancak dizel motorlar denizde stabil olmakla birlikte aynı şeyi dizel yakıt için söylemek mümkün değildir. Dizel yakıt kullanımında dikkat edilecek noktalar ve önlemler bu yazımızda…
Dizel motorlardaki birçok sorun yakıttan kaynaklanır. İkiz motorlu balıkçı teknenizde motor açısından yüzde yüz yedekli olduğunuzu düşünüyorsanız, yakıt konusu, aklınızdan hiç çıkmamalıdır. Hele iki motor da aynı yakıtı kullanıyorsa bir kere daha düşünmeniz gerekir. Bir teknede yakıt tanklarını kirden, sudan ve biyolojik organizmalardan tamamen ayrı tutmak neredeyse imkansızdır ama neyse ki Teknede Dizel Yakıtı Kullanırken Dikkat!
Bu kirleticilerin motora girmesini önlemenin yolları da vardır.
Doldurma ağzından veya nefesliklerden içeri sızamasa bile havadaki nemin yoğuşmasıyla, yakıt tanklarında su her zaman bulunur. Kir parçacıklarıyla, yakıtla birlikte tanka girmiş ya da kimyasal tepkimeyle tankta oluşmuşlardır. Bazı yosun türleri (bitki dünyasının mikroskopik organizmaları :algler) su ve dizel karışımında gelişip büyürler ve filtreleri hemen tıkayıveren yapışkan bir çamur oluştururlar.
Yapacağınız İlk İş mevcut organizmaları öldürmek ve gelecekte oluşmalarını engellemek üzere yakıtınıza canlı öldürücü kimyasallar (“biocide”) eklemek olacaktır. Deniz malzemesi satan yerlerde çeşitli markaları bulabilirsiniz. Teknede yakıtınız mutlaka önce (tercihen) su ayırıcısı bulunan bir filtreden geçmeli ve daha sonra motor üzerindeki yakıt filtresine ulaşmalıdır. Su ayırıcıları ve yakıt filtrelerinin öneminin altı ne kadar çizilse azdır. Sıkça yapılan kontroller ve filtre elemanı değişimi motor arızalarından kaçınmak için yapılacak şeylerin başında gelir.
Yakıt borularına hava girmesine asla izin vermeyin; yoksa motorunuz durur ve yakıt sistemindeki hava alınmadıkça tekrar çalışmaz. Bu yüzden yakıt tankı vanası kapalıyken motorunuzu asla çalıştırmayın ve asla yakıt deponuzun tamamen boşalmasına izin vermeyin. Tekne bayıldığında tanktaki yakıtın bir tarafa yığılarak, yakıt emiş ağzını boşa çıkaracağını ve yakıt hattına hava girebileceğini de unutmayın, dikkatli olun.
Dizel arızalarının ana sebebi yakıttaki sorunlar olduğuna göre, motorunuz havasını otomatik olarak kendi almıyorsa hava alma işlemini öğrenmek getirisi büyük bir yatırım olacaktır. O işin nasıl yapılacağını gösteren talimatların motorunuzun kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Dizel yakıtı bekledikçe bozulur, dolayısıyla yakıt tanklarınızda altı aydan fazla kalacak şekilde yakıt bırakmayın. Kolay ateşlenme değerini gösteren setan değerlerinde belirgin düşmeler olacaktır. İyi kalite bir dizel yakıtta bu değer 50 civarındadır. Setan değeri düştüğünde motorun ateşlenmesi zorlaşacak ve yanma süreci kontrollü bir yanmadan ziyade bir patlamaya dönüşecektir. Bu durum motor parçalarına aşın bir baskı yapar ve normalin üzerinde gürültü çıkmasına neden olur, duyanlar da motorunuzun dizel olduğunu pek güzel anlar. Ya tazesiyle değiştirmek üzere eski yakıtı tanktan pompalayarak çekin alın ya da bir setan yükseltici/düzenleyici (Cetane booster, conditioner) katkısıyla işin çaresine bakmaya çalışın. Bekleyen yakıtın kalitesi her zaman düşeceğinden bu yakıt ciddi enjektör arızalarına da sebep olabilecek ve bu da size oldukça pahalıya patlayacaktır. Bir kaç depoda bir ekleyeceğiniz yakıt katkıları emin olun sizi daha ciddi arıza ve bunun getireceği maliyetlerden uzak tutmaya yardım edecektir.