Teknede kullanılacak motor çeşidi genelde soru işaretidir. Özellikle yeni tekne alacakların dizel motor mu yoksa benzinli bir tekne motoru tercih edecekleri konusunda şüpheleri olablir.
Dizel motorlar aslında benzinli motorlarla karşılaştırıldıklarında daha ağırdırlar ve maliyet açısından daha pahalıdırlar. Buna karşın içten takma motorlu motoryatlarda ve çoğu yelkenli teknede dizel motorlar tercih edilmektedir.
Peki Neden?
Bunun başlıca sebepleri arasında dizel tekne motorlarının uzun ömürlü olmaları, ekonomik olmaları ve güvenilir motorlar olmalarıdır. Ayrıca dizel motorun benzin kadar parlayıcı olmaması onu daha güvenli bir yakıt haline getirmektedir.
Dizel motorlar ve benzinli motorlarda yanma sistemi farklıdır. Benzinli motorda yanmanın başlaması elektrik kıvılcımı ile başlamakla birlikte dizelde ısıtılmış hava silindirine yakıtın püskürtülmesi ile ateşleme başlar.
Rudolf Karl Diesel tarafından bulunmuş olan dizel motorlar teknede kullanım açısından avantajları fazla olmakla birlikte dezavantajları da yok değildir. Tek silindirli modeller oldukça gürültülü çalışmakta ve sarsıntıdan performansları etkilenmektedir. Soğuk havalarda ilk çalıştırmaları daha zordur ve ani ivmelenme konusunda çok iyi sayılmazlar. Düzenli bakımları daha sıktır, ağırdırlar ve tamirleri benzinli tekne motorlarına göre daha pahalı ve zordur. Bu sebeplerden dolayı da denizde içten takma ya da dıştan takma benzinli motorları kullananlar da oldukça fazladır.
Aslında tekne yapısının ve tekneyi kullanım amacınını da motor seçiminde önemli olduğu unutulmamalı ve motor seçimi yapılırken dikkat edilmelidir.