Teknede pek çok maksatla deniz suyu kullanılır. Tuzlu suyun ilk kullanımı motorun soğutulması içindir. Bunun dışında jeneratör, klima, buzdolabı gibi cihazlarda da soğutma amaçlı olarak deniz suyu kullanılır. Bir diğer kullanım yeri tekne tuvaletlerini temizlemek içindir. Marinaların ve tatlı su alınabilecek yerlerin artması ile deniz suyu tekne içinde musluklarda nadiren kullanılır olmuştur. Aslında çamaşır, bulaşık ve vücut temizliğinde tuzlu su kullanılabilir. Eski teknelerin bir çoğunda mutfakta manuel veya elektrik ile çalışan deniz suyu muslukları vardır.
Filtreler boya veya kekamoza bağlı olarak tıkanabilir. Bu tür filtrelerin zehirli boya esnasında içlerinin açılarak temizlenmesi ve boyanması gerekir. Bazı filtreler doğrudan tekne gövdesine ahşap veya saç vidası ile bağlanırlar. Bu filtreler zaman içinde vida yerleri aşınacağından kullanıma çok uygun değildir. Yukarıda sağda görülen filtre modeli tekne yol yaparken basınç arttırarak deniz suyunun seviyesinin üstünde bir noktaya kadar su çıkmasını sağlar. Pompaların daha iyi çalışmasını sağlasa da bu tür filtreler motor kullanılmadığı zamanda kapatılmalıdır. Örneğin yelken yaparken, motor kapalıdır. Eğer su pompası kanatlarından biri arızalı ise oluşacak basınç suyun motor içinde yükselmesine neden olacaktır. Eğer su egzoza kadar ulaşırsa, egzoz çalışmadığı için geri tepecek motor supaplarından içeri girerek, birçok karışık metalin bulunduğu silindir içinde paslanmaya neden olacaktır. Ayrıca biriken su marş basıldığında sıkıştırılamadığından bazı parçaların kırılmasına da neden olabilir. Bu tür filtreler yapabilecekleri basınç dikkate alınarak takılmalı, eğer yüksek basınç yapacakları öngörülüyorsa kullanılmayan durumlarda vanaları kapalı tutulmalıdır.
Bazı teknelerde imalatçılar filtresi kendinden olan motor su emişleri kullanmaktadır. Bu tür harici filtreler hiç bir şekilde içleri açılamadığından açılabilir bir modelle değiştirilmelidir. İçi kekamoz bağlamış bir filtre görevini yapamaz, açılabilmesi de olanaksız olduğundan içeri girmesi gereken miktarda su alınamaz.
Ahmet Çelenoğlu