İstralyaların direği baş kıç doğrultusunda desteklemesi gibi teknenin direklerini yandan destekleyen sabit armaya çarmık adı verilir. Büyük teklerde genelde çiftli veya dörtlü olan çarmıkların orta kısmında yapılan bir kasa direğin tepesinden geçirilir ve mauna yatakları tarafından desteklenir. Çarmıkların sonu ise, direğin biraz gerisinde, gerilmelerini sağlayan bir bogata veya liftin ile güvertedeki landa demirlerine sabitlenir. Her direğin kendi çarmığı vardır, büyük teknelerde İse her direk için birkaç çift çarmık kullanılır. Gabya çubuğu ve babafingo çarmıkları ise gabyaya iner.
Büyük teknelerde mauna yatakları veya direk tepesinden güverteye inen bu çarmıklara ek olarak, başka iki çarmık tipi daha vardır. Bunlar alt armaya bağlanıp ters landa demirine inen çarmıklar ve rili çanaklık çarmıkları.
Çarmık olarak genelde, yoma halatının soldan sağa bükümlü ve üç kollu, kaliteli bir çeşidi kullanılırdı. Daha sonra bu halatın yerini çelik tel almıştır, modern yatlarda ise birçok direk çarmığı artık ince çelik barlardan yapılmaktadır. Böylece hem yüksek sağlamlık elde edilmekte, hem de bu barların inceliği sayesinde, rüzgâra karşı daha az sürtünme oluşmaktadır. Bir istralya veya çarmığın uç kısmının bağlanması için direk veya cıvadra ucundan çıkan uzatmaya ise çarmık ayağı adı verilir.