Can salları uzun seyir yapan birçok tekne sahibinin güvendiği bir güvenlik ekipmanı. Peki, can salları yeteri kadar güvenilir mi? İhtiyacınız olduğunda, bir can salının doğru düzgün çalışacağının veya kurtarılmanızı sağlayacak kadar uzun bir süre su üstünde kalacağının garantisi yoktur.
İyi belgelenmiş yat kazaları incelenirse, gerçekten de kötü olan hava/deniz koşullarında can sallarının yararı konusunda ciddi şüpheler uyanmaktadır. 1979’da İngiltere açıklarındaki Fastnet Yarışı sırasında karşılaşılan fırtınada, yedi kişi hayatını kaybetmiş, resmi soruşturmaların sonucu kayıpların doğrudan can sallarının görevlerini yapmamasından kaynaklandığı şeklinde olmuştur. En çarpıcısıysa, soruşturma kurulunun dipnotu, şunları söylemesidir: Yedi kişinin terk ettiği o tekneler daha sonra bulunmuş ve limana çekilmiştir!
Ve yine, 19 yıl sonra 1998’de Sydncy Hobart Yarış’ında çılgın bir fırtına yarışçıları yakaladığında, can sallarının performansı öncekinden pek o kadar da farklı olmamıştır.
Kötü havada, ağır denizler varken şişirilmiş bir can salını indirmek ve ona binmenin hiç de emniyetle yapılabilecek bir iş olmadığı açıktır. Fastnet fırtınasında 12 tane can salı yarışçıların onları kullanma noktasına gelmelerinden çok önce, güvertelerden denize uçarak, kaybolup gitmişti (5 tanesi havuzluklardaki saklandıkları yerden, 4 tanesi de güvertelerde bağlı oldukları yerlerden!) Raporunda soruşturma komitesinin ifadesi can sallarının mürettebatın beklediği emniyetli, sığınma ortamını sağlamakta yetersiz kaldıkları şeklindeydi.
Kıyı tipi birçok can salında, çadırı ve alaborayı önlemek üzere altında bulunan safra torbalarına ek olarak bir tek “yüzdürücü halka’ bulunur. Açık deniz sallarındaysa birbirinin üstünde iki tane bağımsız halka ve kendi kendine açılan bir çadır vardır.
Birçok can salı, içecek su, yiyecek, tıbbi malzeme ve emniyet teçhizatı açısından şaşılacak derecede yetersizdir. Can salınızın içinde neler olduğunu araştırın ve kendi tekne terk çantanızı ekleyin. Hayatınızı kurtaracak şey, önceden yapacağınız hazırlıklar ve o koyduğunuz malzemedir.
Uçsuz bucaksız okyanusla, hayatta kalma şansınız, can salınızı yelkenle götürebiliyor, en azından doğru yöne yönelebiliyorsanız daha fazla olacaktır. Çaresiz bir biçimde kendi başına sürüklenen bir salda hiçbir şey yapmadan kurtarılmayı beklemek, ümitsizliğe kapılıp gitmenin en belli başlı nedenidir. Alman psikoloji profesörü ve küçük bir tekne sahibi olan Michael Stadler’e göre, tek başlarına olsalar bile, konumlan ve çevreleri üzerinde bir çeşit kontrol hissine sahip olanlar, en ümitsiz görünen durumlara dahi katlanabilmektedir.
AÇIK DENİZ CAN SALLARI VE ÖZELLİKLERİ
1. Yüzerlik halkasının yanında, otomatik şişirme için CO2 tüpü.
2-3. Biniş sistemi: Ağırlıklı biniş merdiveni + sala girişi kolaylaştırmak için, salın içinde tutamaklı ağ.
4. Yüksek görünürlüğe sahip, kendi kendine açılan, yansıtıcı bantları olan çadır.
5. Dış can halatları.
6. Otomatik olarak çalışan aydınlatma: İçerde, çadır desteğinde, batarya tasarruflu.
7. Girişi koruyan örtü, bağlarıyla birlikte.
8. Havalandırma/gözetleme açıklığı ve yağmur suyu toplama.
9. İç tutamaklar.
10 Ağırlıklı dengeleyici cepler.
11 Alt ve üst bağımsız neopren/naylon yûzdûrücü halkalar.
12. Isıyı saklamak için şişen çift kat taban.
13. Kurtarma halkası ve savlosu.
KIYI SEYRİ İÇİN CAN SALLARI VE ÖZELLİKLERİ
1. Yüzerlik halkasının yanında, otomatik şişirme için COı tüpü.
2. Yüksek görünürlüğe sahip, kendi kendine açılan çadır.
3. Dış can halatları.
4. İç tutamaklar.
5. Gözetleme açıklığı ve yağmur suyu toplama.
6. Bağımsız yüzdürücü halkalar.
7. Ağırlıklı dengeleyici cepler.
8. Kurtarma halkası ve savlosu.