Günümüzde teknelerde kullanılan tatlı su tankları, temiz, alg üreme olasılığı düşük ve sağlıklı su depolama için uygun üretilirler. Bu tankların suyu sağlıklı bir şekilde ve yeterli miktarda depolama şansı verdiği de belirtilmeli.
Yeterli miktar denildiğinde akla net bir rakam gelmeyebilir. Teknede tatlı su tüketimi de tekne sahiplerinin planlaması gereken önemli bir konudur. Gezi teknelerinde kişisel kullanım için harcanan suyun kişi başına 7 litre civarında olduğu belirtiliyor. Bu değere yemek pişirme ve bulaşık ile ilgili kullanımlar da eklendiğinde teknede ortalama 14 litre kişi başı bir günlük su kullanımından bahsetmek mümkündür. Aslında bu su miktarına %30’luk bir yedek rezerv de eklenmesi gereklidir. Böylelikle sıkıntı çekmeden ancak makul bir su kullanımı düşünüldüğünde kişi başı 18 litre civarı su kullanımı hesaplamak uygun olacaktır.
(Seyir yapılması planlanan gün) X (Kişi Sayısı) X 18= Gerekli Su Miktarı
Seyir öncesi yapılan planlamalarda suyun bir sonraki tedarik yeri de plana dahil edilmelidir.
Teknede her kaynak gibi su da kısıtlı gördüğünüz gibi. Bundan dolayı su kullanımında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Bunlardan Bazıları:
- Bulaşıkların önce deniz suyu ile çalkalanıp durulamanın tatlı su ile yapılması
- Muslukları sadece gerektiği kadar açık bırakmak
- Daha kısa duşlar yapmak
- Basınçlı su sistemi kullanmamak, manuel pompalar kullanmak
Sadece bu önerileri uygulamak bile teknede su tüketimini ciddi bir şekilde azaltacaktır.
Çok fazla suyu uzun seyirlerde taşımak zordur. Ancak bu tip teknelerde kullanılmak üzere su yapıcılardan yaralanmak mümkündür. Deniz suyunu tatlı suya dönüştüren bu cihazlar ortalama günde 60 litre civarı bir su kaynağı yaratabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu su yapıcıların açık deniz koşullarında daha verimli oldukları kıyı seyri yapan teknelerde deniz suyunun yapısı dolayısı ile fazla verimli çalışmadıklarının bilinmesidir.