Bu yazımız tekne römorkları ile ilgili. Hem Türkiye’de hem de dünyada tekne bağlama olanakları ya çok az ya da oldukça yüksek ücretlerde. Birçok tekne sahibi hembu sebeplerden hem de değişik bölgelerde tekne kullanımı yapabilmek için tekne römorkları tercih etmektedirler. Ortalama büyüklükte bir tekne sahibi olanlar genellikle saatte 4-6 knot yol yapmaktadır. Özellikle hafta sonu tekne kullanımı yapanlar için belirli bir noktaya ulaşmak için günde 4-5 saati seyirde geçirmek durumunda kalırlar. Bu da sizin seyir limitinizi 20-25 deniz mili olarak kısıtlamaktadır. Eğer tekneniz bir marinada bağlı ise hep marina çevresindeki yakın lokasyonlarda seyir yapacaksınız demektir. Eğer yeterli zamanınız yoksa bu genelde oluşan bir durumdur.
Römork ile tekne transferi hem iyi hem de kötü özellikler içerebilir. Eğer römork kullanırsanız seyahatinize çok daha uzak noktalardan başlayabilir, yeni seyir alanlarını keşfetme olanağı bulabilirsiniz. Sezon sonunda da teknenizi römorku ile birlikte evinizde ya da yakın bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Ancak römork ile tekne transfer etmenin de kuralları ve zorlukları olduğunu unutmamak gerekir. Teknenin eni emniyetin izin verdiği boyutta olmalı, fren sistemi de yine yasal gerekliliklere göre uygun olmalıdır. Genellikle çekici römorklar için fren sistemleri üç çeşit olarak görülür. Bunlar; elektrikli, hidrolik ve havalı sistemlerdir. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da römork için trafik ışık sistemleridir. Fren lambaları, sinyaller, geri vites ışıkları da çalışır durumda olmalıdır.
Ayrıca güvenli seyir açısınsan geniş açılı aynalar kullanılmalı ve araç ve römorkor arasında olası bir kopmaya karşı güvenlik zinciri uygulanmalıdır.
Römork için en uygun tekne gövde tipi düz gövde açılı teknelerdir. Derinlik arttıkça römork uygulaması zorlaşmaktadır. Ayrıca sabit salmalı tekneler de çekmek için sorun çıkarabilir. Bu tür teknelerin hem taşınması zor hem de suya indireceğiniz zaman çok daha derin suda yüzebildiği için operasyonu da zorlaşmaktadır.
Araçla seyir halinde en çok yapılan hata dönüşlerde oluşmaktadır. Genelde sürücüler arkalarındaki uzun, ağır römorku unutarak yeterince geniş bir açıyla dönmezler ve bu da kazalara yol açabilir. Bununla birlikte bir hata durumunda geri manevra bu tür araçlarla oldukça zor olmaktadır. Bundan dolayı en iyisi acele etmeden minimum hata ile seyre devam etmek olacaktır.
Çekme işlemine başlamadan önce römork lastik hava basınçları kontrol edilmeli, çekme topuzu gres yağı ile kaplanmalı, elektrik bağlantı konnektörü takılmalı ve kontrol edilmeli. Dıştan takma motor takılı bir tekneyi römorkla çekeceksiniz motor triminin en üstte olmasına ve sonlanım noktasına (pervane olabilir) kırmızı bir bez bağlamaya dikkat edin.