Teknede bulunan makine gücünü, tekne üzerinde ileri hareket ettirecek kuvvete dönüştüren araçlardır pervaneler. Aslında ilk olarak pervane dizaynı “Padıl Pervane” olarak düşünülmüş ve kullanılmış.
Zamanla kullanılan bu yöntemin hem uygulamada hem de manevra sırasında ortaya çıkardığı zorluklar nedeniyle yeni bir dizaynın düşünülmesi gümdeme gelmiş. İlk kez Bohemya’lı bir subay olan Joseph Ressel, 1829 yılında Uskur Pervaneyi keşfederek konuya yeni bir açılım kazandırmıştır. İlk kez Trieste isimli tekneye uygulanan uskur pervane çok iyi sonuç vermekle birlikte yeterli maddi desteğin olmaması nedeniyle 10 yıl kadar bu sistem yaygınlaşamadı. 1839 da Sir Francis Petit Smith uskur pervane ile hareket eden bir bot imal etti. Bu sistem aslında bir ağaç vidasının ağaç içerisindeki hareketi ile aynı prensiple çalışmaktaydı.
Pervaneler dönüş yönleri ile anılırlar genellikle. Sağa devirli veya sola devirli olarak adlandırılırlar. Peki devir yönü nasıl anlaşılabilir… Bu da oldukça kolaydır. Örneğin teknenin kıçından bakıldığında pervane saat yönünün aksine hareket ediyorsa bu sola devirli bir pervanedir.
Bildiğiniz gibi pervane genel olarak bir göbek ve bu göbeğe belirli açılarla bağlanmış kanatlardan ibarettir. Bu kanat açıları da pervanenin devir adedinde belirleyicidir. Ağır devirli pervaneler daha daha büyük kanatlı olurken, yüksek devirli pervaneler daha küçük kanatlara sahiptirler. Modern gemilerde pervane kanat açılarının ayarlanabildiği pervane sistemleri de kullanılabilmektedir. Bu sistem makine devrini değiştirmeden hız ve manevrada büyük kolaylıklar sağlar. Ancak her kompleks sistemde olduğu gibi arıza olasılığı bu sistemlerde daha yaygındır.