Tekne mutfağı için ideal tekne ocakları yalpa çemberleri olan 3 gözlü ocak ve mümkünse bir fırını olan modellerdir. Küçük tekne mutfakları için ise iki adet yeterli büyüklükte ocak fırın olmasa da yeterli olabilir. Tüm marin tip ocaklar yalpa çemberi ile donatılmış olmalıdır. Özellikle seyirde ocak üzerinde bulunan ekipmanın yalpa nedeniyle kayıp düşmemesi ve teknenin doğal hareketine uyum sağlaması gerekir.
Paslanmaz çelik tekne ocakları da tabii ki teknede çok işlevsel ancak bir o kadar da pahalıdırlar. Kamp tipi ocaklar ise ucuz ve aynı işi görmekle birlikte hareket etmeye fazla müsait olmaları nedeniyle dikkat gerektirir.
Tekne Ocakları: Kullanılan Yakıt Türleri
Alkol: Alkol güvenli, temiz, kokusuz bir sıvı yakıttır. Hafta sonunu teknede geçirecek bir aile için uygundur. Alkol diğer sıvı yakıtlardan daha güvenlidir. Döküldüğü takdirde kısa sürede buharlaşır. Su ile kolayca söndürülebilir. Ancak alkolün yanma ısısı diğer yakıtlardan düşüktür ve bundan dolayı yemeklerin pişmesi biraz daha uzun sürebilir. Kullanımı yaygın değildir.
Gazyağı: Gaz yağının ısısı diğer yakıtlara göre oldukça fazladır. Diğer bir avantajı ise hemen her yerde bulunabilir olmasıdır. Birkaç galon gaz yağı bütün bir sezon yeterli olabilir. Gaz yağının dezavantajı ise kokusudur. Tekne ocaklarında gaz yağı kullanımı da çok güncel değildir.
Propane: Isısı yüksek, kokusuz, kullanımı kolay bir yakıt olmakla birlikte yüksek patlayıcı özelliği olan bir yakıttır. Propane havadan ağırdır ve özellikle soğuk havalarda iyice aşağıya inme eğilimi gösterir. Dolayısı ile sızıntı sintineye dolacaktır ve motorun çalışmasıyla büyük bir tehlike söz konusu olacaktır. Bundan dolayı küçük bir gaz alarmı her zaman işe yarar.
Propane dünyanın her yerinde kolayca bulunabilen bir yakıttır. Ancak bağlantı parçaları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Propane düzgün kullanıldığında en ideal yakıttır.
Hangi yakıtı kullanırsanız kullanın uzun seyirler için yedek yakıt ya da alternatif bir ocağınızın (küçük bir kamp ocağı vb.) bulunması çok uygun olacaktır.
Bu yazımız ilginizi çektiyse tekne mutfağı ile ilgili olarak “Tekne İçin Kumanya Hazırlığı” isimli yazımızı okumak için Tıklayın…