Teknede nem nereden kaynaklanır? Öncelikli nedeni tabii ki havadır. Özellikle ılık hava daha fazla nem taşır. Bu nemi özellikle sabah saatlerinde soğuk yüzeylerde yoğunlaşmış olarak görebilirsiniz. Teknede nefes almak bile nem sebebidir. Bunun yanı sıra diğer nem kaynakları sintine, ıslak kıyafetler, havlular ve gazlı ocaklardır. Özellikle tekneye sık gidilen sezon içi aylarda sık havalandırma yapmak teknede nem sorununu büyük ölçüde azaltacaktır. Ancak uzun süre tekneye uğramayacaksanız bilin ki döndüğünüzde teknenizde nem olacaktır. Nem ile birlikte küflenme ve kötü koku da sizi bekleyecektir.
Teknede nem sorunu için en iyi çözüm nem alıcılardan yararlanmak olacaktır. Standart nem alıcılar silis jeli kristalleriyle doludur. Ancak düzenli olarak tekneye gidemeyeceğiniz zamanlarda bu tip nem alıcılar yetersiz kalacaktır. Sık değiştirilme ihtiyacı veya kurutma gerekliliği nedeniyle bu tip nem alıcılar sınırlı çalışırlar.
Elektrikli sistemler nem alma ve tekneden tahliye etme açısından daha verimli sonuç verirler. Ancak nemin belirli bir seviye (%50) altında kalması kamara içi ahşaplar üzerinde çatlamalara neden olacaktır. Bundan dolayı nem kontrollü modeller tercih edilmelidir.
Kompresörlü tip nem alıcılar basit ve ucuz alternatiflerdir. Havayı ızgaralar arasından pompalar ve yoğunlaştırırlar. Bu nem toplanır ve bir hortum aracılığı ile tahliye edilir. Ancak düşük sıcaklıklarda kompresörlü tip nem alıcıların verimi düşer.
İyi Bir Nem Alıcıdan Beklenen Özellikler:
- Düşük ısılarda çalışabilmelidir.
- Teknedeki nemin tamamını alabilecek kapasitede olmalıdır.
- Nem oranı düştüğünde otomatik olarak durabilmelidir. Bu hem enerji tasarrufu sağlar hem de aşırı nem almanın teknenin ahşap aksamı üzerinde zarar vermesine engel olur.
- Su tahliye sistemleri olmalı. Cihazda biriken nem denize ya da lavabo gibi bir yere tahliye edilebilmelidir.
- Yangına karşı korumalı, sigortalı olmalıdır.
- Elektrik kesintisi sonrası tekrar çalışmaya başlamalı.
- Tekne havasını temizleyerek, küf kokusunu gidermelidir.
Ayrıca solar havalandırma gibi yardımcı araçlardan yararlanılarak tekne içerisinde hava sirkülasyonu sağlanabilir.
Nem alıcı özellikle uzun süre havalandıramayacağınız tekne için mutlaka gerekli bir donanımdır. Nem teknedeki koku, küf oluşumu dışında aynı zamanda tekne elektroniklerine de zarar verebilir.