Tekne sahipleri genelde çift motor fikrini severler. Bunun temel sebeplerinden biri teknede bir motor arızası olduğunda arabalarda olduğu gibi kenara çekip servisi aramanın pek mümkün olmamasıdır. Sonuçta kimse denizde kalmak istemez.
Aslında çift motor ya da tek motor sahibi olmakla ilgili bazı konuları paylaşmakta fayda var.
Bunlardan en önemlisi maliyet konusudur. 150 – 225 Hp arasındaki dıştan takma motorlar genelde oldukça pahalıdır. Eğer çift motorlu bir tekne alacaksanız bu durum tekne fiyatının %30 civarında daha pahalı olması anlamına gelecektir. Aslında içten takma, dıştan takma ya da stern-drive motorlu olsun çift motorlu tekne daha maliyetli bir tercihtir. Ayrıca çift motor demek yakıt tüketiminin basitçe iki katına çıkması demektir. Diğer maliyet arttırıcı faktör ise çift motor, iki tane pervane, iki tane alt ünite ya da şanzıman, 12 buji en az iki iyi durumda akü demektir. Sonuçta bakım maliyetleri açısından da konu değerlendirilmelidir.
Ancak çift motorun teknenin hızında yapacağı etki de unutulmamalıdır. Açık denizi tercih edenler uzak mesafeleri kısa zamanda kat edebilmek için bu güce ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra manevra açısından da çift motorun avantajı oldukça fazladır. Bu da dar alanda yapılan yanaşma ve ayrılmalarda çift motoru cazip hale getirmektedir. Tabii işin bir de güvenlik boyutu var. Eğer motorlarınızdan biri arızalanırsa diğer motor sizi eve güvenli bir şekilde götürür.
Bu konuyla ilgili diğer belirtilmesi gereken nokta ise, “bir büyük motor, çift küçük motordan daha iyidir”. Çünkü aynı motor gücüne daha fazla ödeme yapmak durumunda kalırsınız. Bu gibi durumlarda genel uygulama bir tane güçlü ana motorun yanı sıra küçük düşük beygir güçlü bir motoru yanınızda taşımaktır. Böylece acil bir durumda sıkıntı yaşamadan daha yavaş olsa da eve güvenle dönebilirsiniz.
Tek ya da çift motor seçimi yaparken bir çok faktör göz önüne alınmalıdır. Sonuçta tercih sizin…