Elinizin, yüzünüzün gres yağı olmasını sevmeyebilirsiniz. Aslında kimse gürültülü, hararet yapan, kötü kokular gelen bir tekne motoruyla karşılaşmak istemez. Bunun için bazı küçük tamir ve bakımları kendiniz yapabilir tekne motorunuzun arıza yapmasının önüne önemli ölçüde geçebilirsiniz.
Uygun malzemeler, iyi aletler ve biraz da nasıl yapılacağını biliyorsanız tekne motorunda oluşabilecek birçok sorunu kendiniz çözebilirsiniz. Aslında ihtiyacınız olan en önemli malzeme “motor tamir kılavuzu” dur. Teknenizde bulunan motorun üretim yılı ve modeline uygun bakım ve tamir kılavuzu elinizdeyse birçok şey daha kolay olacaktır.
Aşağıda hem dıştan takma motorlar hem de dıştan takma motorlar için bazı öneriler ve teknede bulundurulması gereken bazı yedek parça önerilerin görebilirsiniz.
Dıştan Takma Motorlar İçin:
· İki zamanlı motorlar yağ-yakıt karışımı kullandıklarından eğer motor otolube sistemli ise yani yağı yakıta kendisi karıştırıyorsa mutlaka yağ tankı daima dolu olmalıdır. Ayrıca teknede yedek yağ bulundurulmalıdır.
· Yedek bujiler bulundurulmalı. Gerektiğinde nasıl değiştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bazı komplike modellerde sizin bujileri değiştirmeniz pek kolay olmaz. En azından yaklaşık 100-150 çalışma zamanı sonrası bujileri değiştirmek gerektiğini unutmayın.
· Genelde 75 Hp’ye kadar olan motorlarda çalıştırma ipi vardır ya da uygulanabilirdir. Teknede bir çalıştırma ipini hazır tutun. Böylece bitmiş bir akü sizi yolda bırakmaz.
· Yedek pervane ve pervane için gerekli yedek parçaları bulundurmak faydalı olabilir. (pervane fındığı, yıkayıcı, pin vb.)
· Bir de bu yedek parçaları takabilmek için gerekli aletler. Buji ve pervane için uygun anahtarlar gibi…
İçten takma Motorlar İçin:
Dört zamanlı içten takma motorlar ve stern drive motorlar için yağ eklemesi gerekmez. Araba motorlarına çok benzer sistemlerdir.
· Yedek motor yağı
· Uygun bir huni
· Yakıt filtresi elementleri
· Yedek bujiler
· Yedek motor kayışları
Yedek parçaların yanı sıra tornavida, pense, anahtarlar vs. gibi aletlerin uzun ömürlü olması içi tuzlu suya maruz kaldıklarında mutlaka kurulamalı ve yağlı bir bezle silmeliyiz. Aksi halde çok kısa zamanda paslanma ve korozyonla karşılaşabilirsiniz.