Bu yazımızda tekne almak isteyen ya da tekne motorunun durumu hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için dikkat edilmesi ve kontrol edilmesi gereken başlıkları ve önemlerini paylaşıyoruz. Bir tekne satın almak istiyorsanız motorun çalışma kondisyonunu görmeden karar vermek uygun değildir elbette. Ancak almayı planladığınız tekne karada ise bu biraz zor gibi gelebilir. Aslında yapılacak iş basittir. Resimdeki gibi tekne deniz suyu su girişine bir kovadan bağlantı yaparak kısa süreli de olsa motoru çalıştırabilirsiniz. Bu sürede de bazı motor kontrollerini yapmak mümkün olabilir.
Bu sırada gaz kolunu tam yol ve rölantide deneyebilirsiniz. Motoru çalıştırmadan önce motor üzerindeki kablolamaları da kontrol etmek iyi olacaktır. Genelde kablo konnektörleri vibrasyon nedeniyle bağlantı kaybı yaşayabilirler. Bağlantıların güvenli bir şekilde olduğundan emin olun.
Motoru çalıştırdınız. Hemen çalıştıysa bu iyi haberdir. İyi bir motor kısa sürede çalışmalı. Defalarca marşa basarak çalıştırılan motor ateşleme sistemi ile kötü haberler olduğunu düşündürmeli. Soğuk havalarda bu süre biraz uzayabilirse de bu süre çok uzamamalı. Genelde 2-3 denemede çalışmalıdır motor. Kısa sürede çalışan motor, kompresyon, yakıt sistemi, akü ve marş motorunun durumunun iyi olduğunu gösterecektir.
Yağ Basıncı göstergesini kontrol edin. Gösterge 15 saniye içerisinde yağ basıncını göstermiyorsa motoru hemen kapatın. Bu ciddi bir sorundur.
Egzoz Dumanına da bakmayı ihmal etmeyin. Modern, yeni tip tekne motorları çok az egzoz dumanı üretirler. Ancak eski tip motorlarda bu biraz daha fazladır. Motoru çalıştırmadan hemen sonra bir miktar duman normal kabul edilebilir. Ancak bu ilk birkaç dakikadan sonra ortadan kalkmalıdır.
Deniz suyu devridaimi de egzoz çıkışından kontrol edilmeli. Ayrıca pompası ılık olmalıdır. Ne çok sıcak ne de çok soğuk ise bu da sorun göstergesidir. Ayrıca motor çalışırken gürültü ve titreşimin miktarı da size bazı ipuçları verecektir.
Sızıntılar genelde yağ sızıntıları, soğutma suyu sızıntıları ve deniz suyu sızıntıları olmak üzere üç çeşit olarak karşınıza çıkabilir. Bir de en tehlikelisi de yakıt sızıntılardır ki bu direk yangın tehlikesini de beraberinde getirecektir.
Motor hararet göstergesi motor ısındığında olması gereken yerde mi? Soğuk ya da fazla sıcak çalıştırma da bildiğiniz gibi önerilmez.
Şanzıman da kontrol edilmeli ileri ve geri vites seçenekleri kolayca kullanılabiliyor mu? Şanzıman yağ seviyesi ne durumda? Gibi soruların yanıtlarını da bulmayı ihmal etmeyin.
Son olarak da motor devir saatini kontrol edin. Rölantide ve yüksek devirde motorun ulaşabildiği yüksüz devir kaç rpm’dir. Üreticinin verileri ile uyumlu mu? Bir kontrol etmekte fayda var…