Tekne Motorunuzu çalışır halde tutmak için genelde yakıt filtresi değiştirilir, yağı değiştirilir ve soğutma suyu kontrol edilir. Bir de kullanım kılavuzunu okuduysanız sorun yok gibidir.
Ancak yine de dikkat edilecekler bu kadarla kalmaz. Basit bazı önerilerle deniz ortasında motor arızasıyla karşılaşmayı önleyebilirsiniz.
1- Göstergeler:Göstergelerinizi düzenli olarak kontrol edin. Güneş ışığı çoğunlukla gösterge uyarı ışıklarının görünmesini zorlaştırır. Bunun için göstergelerin gölgede olmasını sağlayın. Ancak yine de daha iyi bir çözüm olarak sesli uyarıları tercih edebilirsiniz. Sesli uyarılar 110 desibel ve üzerinde olduğunda motor sesi, uyarıları duymanızı engellemez.
2- Hararet: Teknenizde hararet için termostat olduğundan emin olun. Termostatın doğru yere monte edilmeli ve kaliteli parçalar seçilmeli.
3- Motor Sesini Dinleyin: Tekne motorunuzdan değişik sesler geliyorsa kayış gevşekliği, devir daim pompa arızası ya da rulman arızası anlamına gelebilir. Egzozdan yüksek bir ses geliyorsa devir daim pompası arızalı olabilir.
4- Kokuları Takip Edin: Tekne motorunuzu koklayın. Taze deniz havasının yanı sıra problemli bir motor kokusuyla da dikkatinizi çeker. Yanık bir lastik kokusu hararetle ilgili sorunları düşündürebilir. Güçlü bir koku ise motor üzerine damlayan bir yağ kaçağı anlamına gelebilir.
5- Kuru Çalıştırma: Kısa süreli de olsa motoru su girişi olmadan çalıştırmayın. Bu durum su pompasının, impellerin zarar görmesine neden olabilir. Su olmadan çalıştırıldıklarında tamamen kaybedilebilirler.
6- Ucuz Yakıt: Yakıt endüstrisinin kalite standartlarında olmayan yakıtları kullandığınızda motorunuzun er veya geç arıza yapacağından emin olabilirsiniz. Unutmayın: En pahalı yakıt, ucuz yakıttır.
7- Filtreler: Filtrelerinizin takılı ve çalışır durumda olduğundan emin olun. Motor filtrelerinde birden fazla element kullanıyorsanız ikisinin aynı özellikte olmamasına dikkat edin. Aksi halde ikinci filtre işe yaramaz. Birinci filtre 30 mikron süzüyorsa ikinci 2 mikron süzebilir.
8- Titreşim: Motorlarda bir miktar titreşim olağandır. Ancak teknenin dümeninde hissedilen titreşim pervane kanatlarında problem anlamına gelebilir. Sadece belirli devirlerde titreşim ise pervane dengesizliğini düşündürmelidir. Tekne sürekli ciddi oranlarda titreşiyorsa motor ve şaft ayarı gerekebilir. Teknede ne kadar titreşim olduğunu görmek isterseniz kova içine su doldurun ve motor çalışırken su üzerindeki dalgalanmayı gözlemleyin.
9- Tutya kullanımı: Mutlaka uygun nitelikte bir tutya kullanın.
10- Paslanmaz Çelik Kullanın: Özellikle hortum kelepçelerinde mutlaka paslanmaz ürünler kullanın. Kırık bir kelepçe su ve yakıt kaybının yanı sıra teknenin batmasına dahi neden olabilir.
11- Korozyonu Önleyin: Tekne motoru üzerinde oluşabilecek korozyona engel olun. Yağlı bir bezle parçaları hafifçe silerek korozyona engel olun.
12- Yağ Değişimi: Düzenli olarak motor yağı değişimi yapın. Motorunuz için kullanma kılavuzunda belirtilmiş motor yağını kullanın. Ayrıca önerilen çalışma saatinde yağ değişimini gerçekleştirin.