Yıllardır Dünyanın pek çok yerinde hem hava araçlarının yaptığı kazalar hem de kara da gelişen kazalar yaşanmaktadır. Bunlara ek olarak çok fazla kaza olamayan deniz araçlarının oluşturduğu kazalardan da bahsedilebilir. Tekne kazaları pek gündeme gelmeyen kazalar olduklarından çoğu insan tarafından detaylıca bilinmezler. Bu nedenle basının yansıttığı kaza haberlerinin doğru ve detay bilgiler içermesi inşaların bilinçlenmesi anlamında çok önemli rol oynamaktadır. Göçmenleri taşırken batan tekne haberi yakın tarihte gündeme gelen ve Yemen’de gerçekleşen bir kazadır.
Tekne kazaları yaşandığında mürettebatın kurtulması için her bir tekne personelinin bilgili olması ve yapılması gerekenler için teknedeki yetkili kişiden direktif alması gerekmektedir. Teknenin sulara açıldığı gün ve saatte belirlenen rota boyunca havanın nasıl olduğu ve rüzgârın yönü çok önemli durumlardır. Bunların hesaplanarak tekne yetkilisi tarafından uygun görülen zamanda ve şartlarda teknenin açılması yerinde bir davranış olacaktır. Herhangi bir kaza hainde teknedeki kişi sayısı baz alınarak herkese verilecek şekilde can yeleği ya da bot bulunması gerekmektedir.
Tekne kazaları konusunda daha bilgili bireyler yetiştirmek bu kazaları önlemek adına en az risk oluşması için faydalı olacaktır. Pek çok kaza mahalinde insanlar can derdine düşerek panik yapmakta ve sağlıklı karar veremedikleri için bireysel hareket etmektedirler. Bunun sonucunda kazadan kurtulma şansı azalmakta ve pek çok insanın can kaybına neden olmaktadır.
Teknelerin rotalarına dikkat etmesi halinde çarpışmaları ya da herhangi bir kayaya çarpmaları mümkün olmayacak, olası kazalardan kaçınılmış olacaktır. Bunun yanı sıra gece saatlerinde tekne ile denize açılmak tehlikeli olabilmektedir. Tekne kaptanının belirlediği rotada ve hızda hareket edilirse tekne kazaları yaşanması olasılığı daha da azalacaktır. Akıntının kuvvetli olduğu bölgelerde hız yapılmaması gereklidir.