Servis botu kullanımı yatçılar arasında oldukça yaygındır. Bunun nedeni de elbette servis botlarının teknede çok yararlı işlevleri olmasıdır. Servis botları genellikle seyir sırasında yedekte, güvertede ya da mataforalarda tutulurlar. Servis botları teknelerin bir limanda, koyda karaya kolayca ulaşmalarına, iskelelere çıkmaya, koltuk halatı vermek için karaya çıkmaya, alışveriş yapmaya, tekne gövdesine yapılacak bir müdahalede çok işe yararlar. Piyasada birçok çeşidi bulunan bot seçeneklerinden teknenize ve size en uygun olanı seçmeye çalışmak önemlidir. Biraz fikir vermesi açısından şişme bot seçenekleri hakkında biraz bilgi paylaşmakta yarar var.
Eğer ki teknede depolama alanı sorunu varsa rulo edilebilir tabanlı botlardan yararlanılabilir. Bu botlarda sistem rulo edilebilir ve şişirme esnasında tabana yerleştirilen panellerden oluşur. Hafif olmaları nedeniyle kolayca taşınabilir. Aynı zamanda da fiyatları oldukça ekonomiktir. Ancak fazla sağlam oldukları söylenemez. Şişme tabanlı botlar ise rulo tabanlı botlar gibi kolayca hazırlanırlar. Botun boyunca uzanan tüpler sayesinde dümen dinlemeleri rulo tabanlılara göre daha başarılıdır. Ancak aynı şekilde sağlamlık konusunda pek iddialı değildirler. Sert tabanlı botlar ise alüminyum, ahşap ya da kompozit malzemeden üretilirler. Daha güçlü motorlarla kullanılabilirler. Ancak rulo tabanlılar ya da şişme tabanlılar gibi kolayca toplanmaları mümkün değildir. Kurma işini sezonluk olarak düşünmek daha uygundur. RIB olarak bilinen sert gövdeli modeller ise V gövde yapıları ile kolayca planning moduna geçerler. Ancak maliyetleri oldukça yüksektir ve bu botlar oldukça ağırdırlar.
Evet, denizcilikte hemen her donanımda olduğu gibi servis botu seçeneklerinde de alternatifler çok. Sonuçta teknenizi en iyi siz tanırsınız ve ihtiyaçlarınızı en iyi siz tespit edebilirsiniz. Ancak tanıdığınız tekne sahiplerinden yardım almayı, danışmayı ihmal etmeyin. Onların tecrübeleri de size yol gösterecektir.