Tekne hızı hesaplama konusu aslında zor görünmekle birlikte belirli yöntemlerle tekne hızı hesaplama mümkündür. Aslına bakacak olursanız her teknenin ulaşabileceği en üst sınırı belirleyecek olan fiziki sınırlar bulunmaktadır. Kayıcı tip tekneleri göz ardı edecek olursak yelkenle ya da motorla yürütülen tüm teknelerin hızını belirleyen faktör su kesimi hattının boyudur. Bir teknenin hızını belirleyen formül metre olarak su kesim hattının boyunun karekökünü 2,43 ile çarpmaktan ibarettir. Çıkan sonuç knot cinsindendir.
Tekne Hızı Hesaplama Formülü:
Hız= 2,43 x Su Kesimi Hattı Boyunun Karekökü
Bir örnek uygulayacak olursak 10 metre deplasman tipi bir tekne için formülü uygulayalım.
Karekök 10 (3.162) x 2,43 = 7,68 Knot
Evet, bu sonuca göre bu teknenin ulaşabileceği hız teorik olarak 7,68 knot civarındadır. Bu formül ortalama koşullarda ve ortalama yapıda tekneler için geçerlidir. Başta belirtildiği gibi bu formüle planning pozisyonuna geçmiş tekneler dâhil değildir. Deplasman tipi tekneler teorik olarak ulaştığı en yüksek hızda iken kendi oluşturduğu dalganın içindedir. Daha hızlı gitmesi de mümkün olamamaktadır.
Kayıcı teknelerde ise işler farklıdır. Bu tip teknelerin düz ve sığ karinaları vardır. Bu yapılarından dolayı ekstra bir dinamizmleri vardır ve üst hızları motorun gücüne endekslidir. Tekne kendi baş dalgasının üzerine tırmanır ve suyun üzerini yalayarak az bir sürtünmeyle seyrederler. Yarı deplasman tipi tekneler ise iki tekne tipinin arasındadır. Yarı kayıcı tipteki tekneler deplasman tipi teknelerden hızlı kayıcı teknelerden ise yavaştırlar. Yarı kayıcı tekneler yakıtı fazlaca tüketirler ve çok hızlı gitmezler. Ancak düşük hızlardaki verimlilikleri e gerektiğinde bir limana sığınma konusundaki hızlarıyla pek çok kişi tarafından tercih edilirler.
Görüldüğü gibi tekne hızı teknenin gövde yapısından fazlaca etkilenen bir konudur. Tekne hızı hesaplamak için yukarıdaki formülü kullanabilirseniz de bir deniz aracının hızını belirleyen bir çok faktörün olduğu unutulmamalıdır.