Alternatif akım (AC), ister rıhtımdaki bir çıkışla, ister yerleşik bir jeneratörle, ister bir invertörle sağlanmış olsun, başka bir konudur. AC’nin titreşimli doğası kalbinizin doğal ritmine müdahale edebilir ve ölümcül bir sonuçla karşılaşılabilir.
Yerleşik AC devreleri en az 110 volt taşıdığından, yanlışlıkla yanlış kabloya dokunmamanız için gerekli tüm önlemleri almanız gerekir. İlk önce gücü hemen kesdiğiniz sürece, AC devreleri üzerinde tam güvenlikle çalışmak mümkündür, ancak bu tüm güç kaynakları anlamına gelir. İnverterin, tekne fişi takılı olmasa bile AC devrelerine enerji verdiğini unutmayın. Emin değilseniz, AC devrelerini bir başkasına bırakın.
On iki voltluk devre hangi kablolara dokunursanız dokunun sizi şok etmeyecektir, ancak bu dikkatle dokunabileceğiniz anlamına gelmez. Aklınızda bulundurmanız gereken başka güvenlik sorunları vardır.
AKÜ ASİDİ: Bir akü içindeki sıvı (elektrolit) bir sülfürik asit çözeltisidir. Üzerinize döküldüğünde, kıyafetleri eritir ve cildi yakar. Su seviyesini kontrol etmek için asla akü hücrelerine yakından bakmayın; Bir asit kabarcığı, gözlerinizde kalıcı hasar, hatta körlüğe neden olacak kadar asit püskürtebilir. Akülerin çevresinde çalışırken göz koruması kullanın. Aküden asit sıçraması olursa, derhal tatlı su ile yıkayın (DİKKAT: Deniz suyu ile kombine edildiğinde ölümcül klor gazı veren deniz suyu değil.)
SABİTLEME: Aküleri aside dayanıklı bir kutuya monte edin. Çatlamış akü kutuları fark edilmeyebilir ve böyle bir durumda bir kutu çevre hasarını ortadan kaldırır veya en aza indirir. Polipropilen akü kutuları satın alabilir veya fiberglas kılıflı kontrplak kullanarak kendiniz oluşturabilirsiniz.
Ağır bir akü yerinden hareket ettiğinde, ciddi hasara ve yaralanmaya neden olabilir. Tüm aküleri güçlü kayışlar veya tutucu çubuklarla sabitlemek zorunludur.
KIVILCIM: Daha önce akü aktarma kabloları taktıysanız, 12 voltluk bir akünün kıvılcım potansiyelini hiç şüphesiz gördünüz. Elektrik arkları muazzam ısı üretir. Şarjlı bir akünün her iki terminaline yanlışlıkla bir anahtarla dokunduğunuzda, akım anahtarda ve belki de elinizde hasar bırakacaktır. Akü bağlantılarında çalışmadan önce tüm metal takıları çıkarın. Küçük teller de kıvılcım çıkarabilir, ancak akım daha az kablo boyutu ve muhtemelen bir sigorta ile sınırlı olduğu için çok daha az sonuç verir. Bununla birlikte, patlayıcı buharların bulunduğu yerlerde herhangi bir kıvılcım çok tehlikelidir. Elektrik sisteminizde çalışmadan önce sintinenin propan veya benzin dumanından temizlendiğinden emin olun.
PATLAYICI GAZLAR: Aküleri şarj ederken ortaya hidrojen ve oksijen gazı çıkar. Her iki gaz da havadan hafif olduğu için sintinede birikmez. Ancak akünün bulunduğu yerde birikirler. Bu açıdan akülerin bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Hiç bir zaman aküler şarj olurken elektrikle ilgili çalışmayın.
YANGIN, yetersiz kablolamanın en yaygın sonucudur. Direnç, bir iletkenin ısınmasına neden olur. İş için kullanılan çok küçük kablo, zayıf bağlantılar ve korozyon aşırı ve tehlikeli dirence neden olabilir. Sıcak kablo, kağıt veya kumaş gibi yanıcı maddelerle temas ettiğinde en tehlikelidir ve tahmin edeceğiniz gibi yangınla sonuçlanır…
SİGORTA: Normalde yeterli kablolar aşırı yüklenirse yangın tehlikesi oluşturabilir. Nem ve hareket, tekne kablolarını özellikle aşırı yüklenme ile sonuçlanan beklenmedik “kısa devre” lere karşı hassas hale getirir. Bir sigorta veya kesici, içinden geçen akım güvenli bir seviyeyi aşarsa kabloyu devreden çıkararak bunu önlemek için hareket eder. Teknenizdeki her devrenin “sıcak” tel bacağında bir sigorta veya kesici bulunmalıdır. (Tek istisna, motor marş motoruna güç sağlayan devre olabilir.) Sigorta, telin sağladığı cihazları değil, teli korur. Sigortalar ve kesiciler aküye her zaman mümkün olduğunca yakın olmalıdır.