Yelkenli teknelerin direklerinde çeşitli sebeplerden oluşabilecek titreşimlerin önüne nasıl geçebiliriz. Merak ediyorsanız bu yazımız sizin için…Direklerdeki Rüzgâr kemereden geldiğinde, çıplak direkler bazen insanı ürkütecek derecede titreşmeye başlarlar. Orta karar bir rüzgâr (5 ila 14 knot) olayı başlatmaya yeterlidir. Titreşimin frekansı direğin doğal frekansına yaklaşırsa salınınım boyutu çok büyür.
Hareketlenme, rüzgârdan kaynaklanan girdapların direğin etrafında bir taraftan diğerine gidip gelerek dolaşmasıyla ortaya çıkar. Teorik olarak, bir direk herhangi bir yönden gelen rüzgârla ileri geri sallanmaya başlayabilirse de, baş kıç yönündeki titreşim, hemen hemen her zaman rüzgâr kemereden geldiğinde görülür. Bu hareketi aşağıdaki yöntemlerle engelleyebilir ya da en azından azaltabilirsiniz.
href=”https://www.teknedergisi.com/wp-content/uploads/tekne-direğinde-titreşim.jpg”>
1-Gevşek istralyaları gerin, arkasından gerekirse çarmıhtan da gerin. Özellikle baş alt çarmıhlar ve kıç alt çarmıhlar (eğer varsa).
2-Direğin ön tarafına tel veya çubuklu bir istralya daha takın
3-Rüzgarın yarattığı girdapların ritmini bozmak üzere, yelken kumaşından kalın ve dar bir şeridi direkteki yelken kanalından yukarı çekin. Şerit en az 100 mm. genişlikte olmalıdır.
4-Teknenin başını daha fazla rüzgâra çevirin, ya da başı daha fazla açın.
5-Geçici bir çözüm olarak, uzamayan bir halatı ulaşabildiğiniz kadar yukarıdan direğe, kazık bağıyla bağlayıp, havuzluktaki vinçle elinizden geldiği kadar gerin.
Bu yöntemleri uyguladığınızda büyük ihtimalle direkte oluşabilecek titreşimleri önemli ölçüde azaltırsınız…