Birçok denizci hâlâ su ağzı bağlantılarıyla (ya da su ağızlarıyla) deniz suyu vanalarını karıştırmaktadır. Deniz suyu vanası o işe özgü özel olarak imal edilmiş bir vana veya musluktur; su ağzıysa metal veya plastikten, gövdedeki deliğe yerleştirilmiş parçaların tümüdür. Teknenizde, suyun altında kalan her su ağzı, bağlı olan hortumun çıkması ya da patlamasıyla içeriye gelecek olan suyu kapatabilecek bir deniz suyu vanasıyla donatılmış olmalıdır.
Deniz suyu vanaları, su ağızlarının içerdeki uzantılarına bağlanır. Bazı deniz suyu vanalarında su ağızlarının flanşlarına bağlanacak karşı flanşlar vardır. Diğerleriyse doğrudan su ağızlarının kuyruklarına vidalanır.
Küçük teknelerde kullanılan deniz suyu vanalarının üç tipi vardır:
1-Geleneksel, konik tıkaçlı,
2-Şişen tıkaçlı T saplı
3-Küresel vanalı.
Ucuz olduklarından, teknelerde deniz suyu vanası olarak sürgülü tip pirinç vanalar da bolca kullanılmaktadır. Teknelerde o tip vanaların yeri yoktur! Çok çabuk korozyona uğrarlar ve tam kapalı olup olmadıklarını bakarak anlayamazsınız.
Bronz gövdeli konik tıkaçlı deniz suyu vanaları geniş olarak kullanılmakladır ve çokça tavsiye edilen türlerdir. Yılda bir kere sökülüp, gresle yağlanmaları gerekirse de, zamanın testinden geçmiş, emniyetli ve güvenilir vanalardır.
T saplı vanaların da gövdeleri bronzdur, bronzdan konik bir tıkaç yerine “neopren”den silindirik tıkaçları vardır. Uzun vidası çevrildiğinde “neopren” silindiri kısaltarak ortasından şişirir ve mükemmel bir sızdırmazlık sağlar. Bazı kimyasallar, “neopren” tıkacı şişirerek sıkıştırıp, deniz suyu vanasının açılıp kapanmasını engelleyebilir; bu yüzden klozet veya evyelerden giden sulara dikkat etmeniz gerekir.
Bronz gövdeli küresel deniz suyu vanalarında “teflon” contaların içinde dönen ve ortasında bir delik olan paslanmaz çelik veya krom kaplı bronz bir küre bulunur. Neredeyse hiç bakım istemezler; yalnızca yılda bir kere, parafinle sıvanmaları yeterlidir. Korozyona uğramayan cam elyafı takviyeli naylondan üretilmiş gövdeleri olan “Marelon” deniz suyu vanaları piyasada geniş ölçekte kabul görmüş olsa da, tutucu bir takım denizciler onları hâlâ bronz olanlara eşdeğer tutmazlar.