Tekne boya çeşitleri oldukça farklıdır. Hangi tekne boyası nerede nasıl kullanılır, tekne boya çeşitleri avantaj ve dezavantajları bu yazımızda.
Günümüzde boyaların çoğu üreticilerin “koruyucu kaplama” dedikleri dolgu maddeleri, macunlar düzleştirici ürünler, incelticiler ve astarları da kapsayan ürün grubu içinde yer alırlar.
Eğer hafif bir makyajdan ötesini düşünüyorsanız, üreticinin tüm talimatlarını öğrenmeniz lazımdır, çünkü çoğu zaman boyalar aynı üreticinin imalatı olsalar bile bir diğer türün astarına yapışmaz.
Deniz boyaları iki gruba ayrılabilir:
1- Üst yapı boyaları
2- Karina boyaları
Teknelerde en az dört çeşit, her birinin kendine göre karakteri ve uygulama yerleri olan üst yapı boyası vardır.
Alkit (Alkyd) Emaye: Deniz alkit emaye boya harici yağlı boyadan başka bir şey değildir. Teknelerde bu tür boyalar iç hacimlerde çok iyi iş görür ve ucuz bir güverte boyası olurlar. Otuz yıl önce alkit emaye boyalar üst yapılar için de önde gelen bir seçimdi ve o iş için hâlâ kullanılabilirler. Buna karşılık ahşaplara benzemeyen ve sürekli iş isteyen günümüzün ‘Fiberglass” gövdelerinde bu tür boyalar ancak uzun ömürlü üst yapı boyaları için iyi bir alt kat oluştururlar, o kadar, poliüretan (“Polyurethane”) boyalar, daha uzun ömürlü olur ve daha parlak görünümlüdürler.
Tek Elemanlı Poliüretan: Bu boyalar “ürethane”a değiştirilmiş alkit emaye boyalardır. İyi bir parlaklık, üç ila beş yıl ömür ve çok da zor olmayan bir uygulama yöntemi sunarak, gerçek poliüretan boyayla alkit emaye boya arasında bir orta yol olurlar.
İki Elemanlı Doğrusal Poliüretan: Bu tür boyalar yüksek parlaklık ve uzun ömür arıyorsanız yapa-bileceğiniz en iyi seçimdir. Yalnız uygulaması gerçekten zordur. Profesyonellerce püskürtülmeleri gerekir. Korunmak için nefeslik maskelerini giyseler bile amatörlerin yapacağı bir iş değildir. Bazı markalarda, doğru yapıldıklarında sonuçlar, püskürtmeden çok farklı olmayacak, rulo ve fırçalarla sürülebilecek ürünler de vardır. İdeal olarak iki kişilik iştir, bir kişi ruloyla düşeyine boyarken, arkasından gelen ikinci kişi fırçayla yatayına boyayı düzeltir. Deniz tipi boyalarla her zaman olduğu gibi ön hazırlık, başarı için olmazsa olmaz anahtardır. Astarlar, sürülecek üst kata uygun olmalıdır.
Epoksi (Epoxy): Epoksi bazen, gözenekli veya tırtıklı jelkotun üzerinde, deniz türü alkit emaye boyanın altına astar olarak kullanılır. Bununla beraber, morötesi ışınların etkilerine açık olduğundan epoksi boyalar üst kat olarak kullanılmaya uygun değildir.
Karina boyaları, çoğunlukla zehirli boyalardır, içlerinde kekamoz veya diğer deniz organizmalarını uzak tutup önlemek için bileşenler vardır, bu şekilde teknenin hızını yavaşlatıp, gövdeye hasar verebilecek zararlı organizmaların yapışıp büyümesi önlenebilir. Karina boyalarının en azından dört türü bulunur. Çözünüp giden, pul pul dökülen, değiştirilmiş epoksi ve vinil (“vinyl”); bu dört türün çoğunda bakır canlı öldürücü kimyasallar (“biocide”ler) bulunur. Teflon boyalarda “biocide” (canlı öldürücü) özelliği bulunmaz ve bu tür boyalar yarışlardan sonra sudan çıkarılan yarış teknelerinde kullanılır. Karina boyaları da birbiriyle uyumlu olmayabilir, bu yüzden üzerine yenisini almadan eski karina boyanızın ne tür olduğunu bilmeniz gerekir.